Gemberbier

Gekoeld is gemberbier in de zomer een verfrissend drankje. Maar ook in de winter kan je het prima drinken, want gember werkt verwarmend.

Voor ca. 1 liter heb je nodig:
100 gram palmsuiker
1 grote of 2 kleine citroenen
stukje gember, van 3,5 Ć  4 cm lengte
heel klein beetje instant gist (1/8 theelepel is ruim voldoende)
ruim 1 liter lauwwarm water

Verder heb je nodig:
een kom, een mesje, een citruspers, een rasp, een trechter, een schoongemaakte lege plastic frisdrankfles met een inhoud van 1,5 liter, een zeef of evt. een plastic slangetje om te hevelen, glazen om in te serveren

En zo maak je het:
1. In het geval je stukken palmsuiker hebt, rasp je die eerst boven de kom. Los de suiker op in wat lauwwarm water.
2. Pers de citroen uit. Schil en rasp de gember. Doe citroensap en gember bij de opgeloste suiker in de kom.
Het is niet zo belangrijk dat het er netjes uitziet, het gaat erom dat de ingrediƫnten flink klein gemaakt worden zodat ze de smaken goed kunnen afgeven.
3. Voeg nu een klein beetje gist toe en een kopje lauwwarm water en roer alles flink door elkaar.
4. Zet de trechter op de plastic fles en giet het suiker-gember-citroenmengsel in de fles. Schep zonodig wat er in de trechter achterblijft in de fles. Voeg de rest van het lauwwarme water erbij.
5. Zet de fles op een rustig plekje in je kamer of keuken (niet te dicht bij een warmtebron) om de drank te laten gisten, .
6. Na 24 tot 48 uur schenk je de drank door een zeef in glazen. Nog beter is het om eerst af te hevelen in een andere fles om zoveel mogelijk gist te verwijderen (in het bezinksel achter te laten).

Dit recept zit in:

Type: drank