Groene tomaten zoetzuur

Gesmoorde groene tomaten

Het Nederlandse voedingscentrum adviseert om geen groene tomaten te eten, en terecht. Maar het advies is onvolledig, het gaat nl. alleen op voor rauwe groene tomaten. Als je de tomaten goed verhit verdwijnt de giftige stof. Ik eet al jaren groene tomaten, en met mij vele Engelsen en Amerikanen. Eerder postte ik al een recept voor zoetzuur van groene tomaten.

Een paar dagen geleden ontving ik een lieve brief met daarin het recept voor gesmoorde groene tomaten. Dat recept heb ik gisteren gemaakt. En het was – wat ik al verwachtte – erg lekker. Omdat ik vind dat groene tomaten in meer Nederlandse huishoudens op het menu mogen staan, deel ik hier de brief met daarin het recept. Via het genoemde krantenartikel vind je ook nog het recept voor gebakken groene tomaten.

“Lieve Tineke,

De drie groene tomaten in jouw cadeau – een zak met groenten die je in je tuin geplukt had – kwamen op me af als een uitdaging.

In de zomer van 1971 was ik in Lexington, Kentucky. Daar kreeg ik versgeplukte groene tomaten, in beslag gedompeld en dan in de pan gebakken. Na veertig jaar was de herinnering niet meer accuraat, en het Volkskrantartikel van een jaar geleden kende ik nog niet, dus ik ben de uitdaging aangegaan aan de hand van het klassieke Amerikaanse kookboek The Joy of Cooking. Ik vertaal uit mijn beduimeld exemplaar, gedrukt in 1967:

GESMOORDE GROENE TOMATEN

4 porties

Sauteer tot lichtbruin:

2 eetlepels fijngehakte ui

in:

2 eetlepels boter

Voeg toe:

2 kop in plakken gesneden groene tomaten *)

Roer en kook de tomaten langzaam tot ze zacht zijn. Kruid met:

¾ theelepel zout

¼ theelepel paprika

½ theelepel kerriepoeder

Garneer de tomaten met:

1 eetlepel gehakte peterselie

De drie tomaten heb ik in een maatbeker gedaan en aangevuld met water tot bijna een liter.

Tomaten eruit en er resteerde ruim 700 mililiter water. Ik wist dat ik dus ruim een cup (kop) tomaat had. De nodige aanpassingen van het Amerikaanse recept konden verder wel op het gevoel. Ik had geen kerrie in huis, dus ik heb wat komijnpoeder en gemberpoeder gebruikt. Toch lekker.

Je hebt me weer een dag in leven gehouden. Hartelijk dank voor je gaven.

Je oom Piet.”

*) LET OP: Met groene tomaten doet iedereen voorzichtig, want het Voedingscentrum waarschuwt terecht tegen de giftigheid van tomatine in groene tomaten, familie van de nachtschade, net als de aardappel en de aubergine, trouwens. Langzaam smoren tot de tomaten zacht zijn, zo blijven al die Amerikanen die dit gerecht eten ook in leven.

Dit recept zit in:

Type: amerikaanse keuken, bijgerecht, vruchtgroenten