Godenspijs

Als afsluiting van een feestelijk etentje mag natuurlijk het dessert niet ontbreken. Ik sla liever het voorgerecht over dan dat ik het toetje misloop en bij de weinige keren dat ik in een restaurant eet werp ik steevast een kritische blik op de dessertkaart voordat ik ook maar iets bestel. Veel restaurateurs bieden nl. een keur van desserts aan, die eigenlijk weinig van elkaar verschillen: IJs, ijs en nog eens ijs. Tja, dan vind ik zich er met een Jantje van Leiden van afmaken en ondanks dat ik graag ijs lust bestel ik in zo’n geval liever koffie.

Bij de maaltijden thuis die een feestelijk tintje hebben, wijk ik graag af van het eeuwige ijs.
Zo ook tijdens de kerstmaaltijd een jaar of wat geleden toen ik van roomkaas en in de diepvries bewaarde frambozen uit eigen tuin een simpel maar lekker toetje op tafel zette. Mijn zuster verzuchtte al na slechts één enkele hap: “Ah, Godenspijs!”

De goden van de oude Grieken wisten wat lekker was: Hun eten en drinken bestond uit nectar en ambrozijn. Nu heeft mijn roomkaastoetje weinig overeenkomst met dat voedsel behalve dan waarschijnlijk smaak. Want mijn zus had gelijk, het is een machtig lekker gerecht. En om dit mooie dessert te eren, noemen wij het sindsdien ook “Godenspijs”.

Dit toetje is vrij eenvoudig te maken, en je kunt variëren met verschillende soorten fruit. Hieronder zijn recepten met frambozen en sinaasappels gegeven, maar je kunt natuurlijk je eigen favoriete soort fruit gebruiken.

Voor 4 personen heb je nodig:
200 gram verse roomkaas (volvet)
ca. 4 eetlepels Griekse yoghurt
250 gram frambozen
1 eetlepel suiker
vloeibare honing

Verder heb je nodig:
een pannetje, een kom, een lepel, een schaal

En zo maak je het:
1. In het geval de frambozen bespoten zijn (uit de winkel dus), moet je ze voorzichtig wassen, en wat droogdeppen. bij frambozen van eigen planten kan je deze stap overslaan.
2. Hou een paar van de mooiste frambozen achter voor de garnering en verwarm de rest van de frambozen in het pannetje op een lage warmtebron, de eerste paar minuten heel voorzichtig. Als het losgelaten sap begint te pruttelen voeg je de suiker toe, en laat het een paar minuten zachtjes doorpruttelen.  Roer af en toe om zeker te zijn dat ze niet gaan aanzetten.
3. Laat de frambozen afkoelen tot lauw of koud.
4. Roer ondertussen de verse roomkaas los en meng goed met de yoghurt tot een smeuïg geheel.
5. Vermeng de afgekoelde frambozensaus luchtig door het kaas-yoghurtmengsel, en schep het mengsel in een mooie schaal of coupes.
6. Garneer met de paar achtergehouden frambozen en dribbel er wat honing over.

Variatie met sinaasappels:
Bij het woord ambrozijn zie ik altijd iets oranje-achtigs voor mijn geestesoog verschijnen en – vraag me niet waarom – meteen denk ik dan aan zoete sinaasappels.
Daarom heb ik dit toetje laatst ook met sinaasappels gemaakt.
De ingredienten zijn dan als volgt:
200 gram verse roomkaas (volvet)
ca. 4 eetlepels Griekse yoghurt
2 (navel)sinaasappels
1 eetlepel poedersuiker
2 eetlepels triple sec (likeur) *)
vloeibare honing
1 eetlepel amandelen

Verder heb je nodig:
een pannetje, een kom, een lepel, een schaal, een mesje (of plastic zakje en deegroller)

En zo maak je het:
1. Pel de sinaasappels, verdeel ze in twee helften en snij daar dikke plakken van (halve schijven dus).
2. Doe de sinaasappelschijven in het pannetje, bestrooi met de poedersuiker en schenk er de triple sec over. Laat dit een kwartiertje staan.
3. Maak ondertussen de amandelen fijn. Dat kan door ze met een mesje in kleinere stukjes te snijden, of door ze in een plastic zakje te doen en er met de deegroller overheen te rollen.
4. Verwarm de sinaasappels zachtjes tot kookpunt en laat het een minuut of vijf op een lage warmtebron pruttelen. Laat afkoelen tot lauw of koud.
5. Roer ondertussen de verse roomkaas los en meng goed met de yoghurt tot een smeuïg geheel.
6. Vermeng de afgekoelde sinaasappelschijven met het aanhangende vocht luchtig door het kaas-yoghurtmengsel, en schep het in een mooie schaal.
6. Garneer met de gehakte amandelen en dribbel er wat honing over.

*) In het geval dat je geen alcohol wilt gebruiken vervang je de likeur door (oranjebloesem)water.

Dit recept zit in:

Type: feestelijk, fruit, nagerecht, zuivel