Goulash

Gerechten met gestoofd rundvlees worden lekkerder wanneer de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Zo’n gerecht is dan ook bij uitstek geschikt om een dag van te voren te maken. En wanneer je zo’n schotel feestelijk opdient past het prima bij een maaltijd met gasten. Ook is het met een dergelijk stoofgerecht geen probleem om een ruimere hoeveelheid te maken en de helft in te vriezen, op die manier bespaar je de energie van twee keer koken.
Een gerecht dat aan deze eisen voldoet is goulash. Het volgende recept is voor een groter gezelschap maar ben je met minder personen dan vries je gewoon wat van het gerecht in. Wil je toch niet zoveel tegelijk maken, dan halveer je gewoon het recept, je kan met dit recept dus alle kanten uit.

Voor ong. 10 personen heb je nodig:
1400 gram sucadelappen, riblappen of halslappen (rund)
zout
peper
40 gram boter
6 uien
6 rode paprika’s
750 gram tomaten
3 teentjes knoflook
1 groot blikje (140 gram) tomatenpuree
2 theelepels kummelzaadjes
2 eetlepels paprikapoeder
4 eetlepels bloem

Verder heb je nodig
een middelgrote kookpan, een snijplank en mes, 4 diepe borden (of kommen of schaaltjes), evt. een knoflookpers, blikopener, een grote braadpan met deksel, een (houten) lepel

En zo maak je het:
1. Bereid eerst de ingrediƫnten voor:
– Vul de kookpan halfvol met water en breng dat aan de kook. Dompel de tomaten hier ca. 15 seconden in, en spoel ze af met koud water. Ontvel ze, en snij ze in kwarten, verwijder de groene kern. Leg ze op een bord (of in kom of schaal)
– Snij het vlees in grote dobbelstenen of reepjes. Leg zolang op een bord.
– Pel de ui en snij hem doormidden en verder in halve ringen. Leg op een bord.
– Was de paprika’s, en snij ze in repen. Leg op een bord.
– Pel de knoflook en snij in flinterdunne plakjes of pers het uit in de knoflookpers.
– Draai het deksel van het blikje tomatenpuree.
2. Strooi zout en peper over het vlees. Verhit de boter in de braadpan, en voeg het vlees toe. Braad het snel aan alle kanten aan. Gebruik hierbij de (houten) lepel.
3. Doe daarna de uien erbij en laat meebakken tot ze wat glaziger zijn.
4. Voeg dan ongeveer driekwart van de paprikarepen toe, en ook tomatenpuree, tomaten, paprikapoeder, kummelzaadjes en bloem. Roer alles door elkaar en laat goed warm worden. Voeg er dan zoveel koud water bij tot een dik-vloeibare saus. Doe het deksel op de pan, breng aan de kook, zet dan de warmtebron laag, het liefst op de sudderbrander. Roer regelmatig om aanzetten te voorkomen. Laat minstens twee uur pruttelen, voeg zonodig wat water toe, het gerecht mag niet droog worden.
5. Tegen het eind van de bereidingstijdvoeg je de rest van de paprikarepen toe, en laat die een paar minuten meewarmen.
6. Je kunt dit gerecht serveren met bv. rijst, gebakken aardappelen of aardappelpuree en sla.


Moeilijkheidsgraad: vraagt aandacht
Prijsniveau: redelijk

Dit recept zit in:

Type: rund, stoven, vlees, vruchtgroenten