Groninger drankjes
Groningen kent verschillende alcholische drankjes. Zo is er de fladderak, een likeur waarvan het recept aan het eind van de 19e eeuw is ontstaan. Hoe het precies gemaakt wordt is geheim maar wel bekend is dat er bij de bereiding met citroenschilletjes gewerkt wordt.
En natuurlijk heeft iedereen wel eens van boerenjongens gehoord, de bekende rozijnen op brandewijn. Vanwege de rozijnen wordt dit niet gedronken maar opgelepeld.
Een variatie met abrikozen op brandewijn wordt boerenmeisjes genoemd.
Een topper is wel het Groninger heet bier, of op zijn Gronings: Grunneger hait bier.
Ik ben vanavond aan de gang gegaan met het volgende recept en heb daarna bij een knappend houtvuur genoten van dit kruidige drankje.
Wat heb je ervoor nodig:
2 flesjes à 300 ml donker bier, bv. leffe bruin *)
100 gram (ruwe) rietsuiker
4 kruidnagels
1 klein pijpje kaneel
dunne schil van een halve citroen
2 eieren (op kamertemperatuur)
60 ml brandewijn
Verder heb je nodig:
Een pan, een kom
En zo maak je het:
1. Schenk het bier in een pan. Doe de kruidnagels, het pijpje kaneel en de citroenschil erbij.
2. Zet het op een laag vuurtje en laat het een minuut of twintig trekken, maar niet koken.
3. Rasp de suiker.
4. Klop de eieren met de suiker schuimig. Voeg dan de brandewijn toe en roer nog eventjes door.
5. Schenk het bier al kloppend door een zeef bij het eimengsel.
6. Doe het terug in de pan, verwarm al roerend en laat het enigzins binden. Pas op voor schiften!
7. Serveer warm in kleine kommetjes.
*) Het originele recept vraagt om kluinbier, dit wordt echter niet meer gebrouwen.