Hartige bananenkoekjes
Vanaf het moment dat ik in een recept voor gebak las dat er plantain werd gebruikt was ik door dit bestanddeel geïntrigeerd. Het was een engelstalig recept en ik dacht meteen aan gemalen weegbreezaad vanwege de Latijnse naam plantago voor weegbree. Maar nee, er is toch een klein verschil… Verder speuren leerde me dat het engelse woord plantain staat voor bakbanaan. Dus toen ik bakbananen op de markt zag liggen heb ik er een paar gekocht om wat te experimenteren. Niet meteen, en dat was alweer een misser van mij, want manlief zag de rijpende bakbanaan aan voor een gewone, en pakte die met de gedachte om een lekker stukje fruit te eten. Niet dus, want bakbananen zijn rauw niet lekker. Het gevolg was dat ik nu nog maar 1 banaan over had. Die was gelukkig wel genoeg voor het volgende recept voor hartige bananenkoekjes.
Je hebt nodig:
1 bakbanaan, de rijpheid is niet zo heel erg van belang
snufje zout
1 lepel pindakaas
1 lepel zoute pinda’s *)
Het is heel makkelijk om de hoeveelheden aan te passen voor grotere hoeveelheden.
En zo maak je het:
1. Verwijder de schil van de banaan en snijd hem in stukken.
2. Vul een pannetje met een laagje water en doe er een snufje zout en de banaan daarbij. Breng aan de kook en laat een minuut of wat doorkoken. Ca. 8 minuten als je een rijpe banaan gebruikt, en ca. 15 minuten als je een onrijpe banaan hebt.
3. Giet het kookvocht af en vang het op. Evt. nog het vocht van de banaan af laten stomen, zeker als je een onrijpe banaan had. Laat afkoelen tot je het met je handen kunt bewerken.
4. Hak de pinda’s fijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat.
5. Prak de banaan fijn en vermeng met de pindakaas en gehakte pinda’s.
6. Vorm van dit deeg balletjes ter grootte van een pingpongbal en leg ze op de bakplaat. Druk ze iets plat.
7. Bak ze in de voorverwarmde oven in ca. 40-45 minuten gaar.
*) Je kunt de pinda’s ook weglaten, en pindakaas met stukjes noot nemen, let er dan wel op dat er geen suiker is toegevoegd aan die pindakaas.