Haver-kokostaartje met jam
Voor zover ik weet heb ik geen glutenintolerantie, maar nu ik geen tarwe meer eet zit ik wel veel lekkerder in mijn vel, vandaar dat ik mijn recepten voor gebak gaandeweg aanpas naar een tarwevrije variant.
Gisteren maakte ik een variatie op het engelse amandeltaartje. Daar worden geen amandelen ingestopt, alleen maar amandelessence – dat gebruik ik niet, vandaar dat de naam van de taart ook aangepast is naar mijn ingredienten.
Voor het deeg verving ik de tarwebloem door speltbloem, en in de vulling gebruikte ik havermeel en kokosrasp in plaats van griesmeel, het bakpoeder laat ik weg.
Het deeg kan ook zonder suiker worden gemaakt. De vulling is wel zoet. Je kan natuurlijk ook minder suiker gebruiken. De volgende keer ga ik dat ook zeker doen. Tot die tijd laat ik hier de hoeveelheden staan zoals ik ze gisteren gebruikt heb.
Je hebt nodig
voor het deeg:
200 gram speltbloem
80 gram boter
evt. 2 el (ongeraffineerde) rietsuiker
60-75 ml water
voor de vulling:
40 gram boter
40 gram suiker
40 gram havermeel
2 el kokosrasp
1 ei, losgeklopt
ca. 2 el jam (ik gebruik het liefste zelfgemaakte jam)
en dan ook nog:
een ondiepe vorm (een deksel van een ovenschaal bv.) van ca. 17,5 cm Ø
een steelpan met stevige bodem
deegroller
evt. een stukje bakpapier
En zo maak je het:
Begin met de vulling.
1. Smelt de boter met de suiker in een steelpan.
2. Roer het havermeel erdoor, en laat dit een paar minuten meegaren, terwijl je blijft roeren.
3. Haal van het vuur af, roer de kokosrasp erdoor en laat het mengsel iets afkoelen.
4. Zet de oven aan om voor te verwarmen op 200 gr. C.
Maak ondertussen het deeg:
5. Snijd de boter door de bloem totdat het een fijnkruimelig mengsel is. Meng de suiker erdoor en voeg wat water toe. Kneed hier een soepel deeg van. De hoeveelheid water moet je een beetje schatten, je kan beter er iets bij voegen dan eraf halen.
6. Meng het losgeklopte ei door het haver-kokosmengsel.
7. Vet de vorm in, of leg er een stukje bakpapier in.
8. Rol het grootste deel van het deeg uit en bekleed hiermee de bodem en de zijranden van de vorm.
9. Verdeel de jam in een dunne laag over de deegbodem. Bedek de jam met een dikkere laag van de haver-kokosvulling.
10. Evt. kan je nu nog een fijn raster van deegreepjes maken op de bovenkant van het taartje, maar het hoeft niet.
11. Stel de temperatuur van de oven bij naar 180 gr. C., zet de taart in de oven, en bak hem in ca. 30 minuten gaar en goudbruin.