Huzarensalade

Een heerlijk gerecht voor bij een buffet of als lunchgerecht als er gasten zijn. Makkelijk te maken, kan zelfs van te voren; de hoeveelheden zijn simpel aan te passen aan het aantal eters. De schotel leent zich ook prima om resten te verwerken.

Voor 8-10 personen heb je nodig:
4-5 grote aardappelen, gaar maar nog wel stevig
4 eieren, hardgekookt
400-500 gram gaar rundvlees
3/4 rode paprika
1 grote lichtzure appel
1 grote pot  à 670 gram augurken of partysticks
3 eetlepels zure uitjes
fritessaus (of mayonaise, of vinaigrette)
evt. zout, peper
tomatenketchup
slabladeren (kropsla, ijsbergsla, rucola, spinaziebladeren, eikebladsla of blad van jonge biet, of een mengsel hiervan)

Verder heb je nodig:
een snijplank, een mes, een schilmesje, een grote kom, evt. een foodprocessor, een lepel, een serveerschaal

En zo maak je het:
1. Snij de gare aardappelen in kleine blokjes. Pel de eieren en snij er 3 in kleine stukjes. Hou het andere ei apart voor de garnering. Snij het gare vlees klein. Snij de paprika in flinterkleine stukjes. Schil de appel, snij doormidden en in kleine stukjes. Doe alles in de kom.
2. Hou 1 of 2 augurken of partysticks apart voor de garnering en draai de rest een paar seconden in de foodprocessor. Voeg op het laatst de zure uitjes erbij en draai die ook even heel kort mee tot alles fijn is, maar nog niet tot moes gedraaid. Heb je geen foodprocessor, snij augurk en uitjes dan op de plank in kleine stukjes. Doe dit ook in de kom.
3. Voeg een paar lepels fritessaus (of mayonais of vinaigrette) eraan toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Proef en voeg evt. wat zout en/of peper toe.
4. Schik de slabladeren langs de rand van de serveerschaal. Schep de salade op de schaal en strijk hem glad. Smeer 2 eetlepels fritessaus over de salade en garneer met plakjes ei, reepjes augurk en wat tomatenketchup.