Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Ieder land heeft wel een gerecht gebaseerd op pannenkoeken. Of het nu zoet of hartig is, het kan allemaal met pannenkoek.
De Nederlandse spekpannenkoek, Surinaamse roti, Franse crêpes, Russische blini’s, en ga zo maar door.
In Oostenrijk hebben ze de kaiserschmarrn, in de koekenpan gebakken gesouffleerde pannenkoeken die uit elkaar getrokken worden. Geserveerd met poedersuiker en een vruchtencompote is het een ware delicatesse!

Voor 4 personen heb je nodig

een klein handje rozijnen
4 eieren
25-35 gram vanillesuiker
ca. 325 cc melk
ca. 140 gram bloem (spelt of tarwe)
boter om in te bakken

Verder heb je nodig

een klein schaaltje, een beslagkom, een ruime (metalen) kom, een mixer of garde, een lepel, een koekenpan, een soeplepel, een groot deksel, twee vorken, een serveerschaal

En zo maak je het

  1. Was de rozijnen en zet ze met wat lauw water in het kleine kommetje in de week. Minstens een half uur, maar heb je die tijd niet, pech, dan weken ze zolang als je nodig hebt om het beslag te maken.
  2. Splits de eieren: dooiers in de beslagkom, witten in de andere kom.
  3. Doe de suiker bij de dooiers in de beslagkom en klop ze met de mixer of garde een paar minuten. Dan de melk erbij en dit er goed doorheen mengen. Mix daarna de bloem erdoor. Roer vervolgens de rozijnen door het beslag.
  4. Sla de eiwitten met schone garde(s) zo stijf mogelijk. Je moet de kom kunnen omkeren zonder dat de eiwitten bewegen. Meng met een lepel de eiwitten luchtig door het beslag.
  5. Verwarm nu een klontje boter in de koekenpan, schenk er een soeplepel vol beslag (evt. iets meer) bij terwijl je de pan draait. Bak op middelhoog vuur een paar minuten tot de onderkant lichtbruin is. Keer de pannenkoek met behulp van het deksel. Voeg evt. iets boter toe in de pan (als de pannenkoek op het deksel ligt), en bak de andere kant lichtbruin. Trek dan na een minuut bakken de pannenkoek met twee vorken uit elkaar in stukjes.
  6. Doe de pannenkoekstukjes over in de serveerschaal en hou het warm terwijl je van de rest van het beslag op dezelfde wijze pannenkoeken bakt. Warmhouden gaat prima in een lauwe oven (een temperatuur tussen de 40 en 100 °C is prima).
  7. Serveer de kaiserschmarrn bestrooid met poedersuiker en een vruchtencompote. Ook gebakken appelen zijn er lekker bij.