Kaneelbroodjes in een Dutch Oven

Kaneelbroodjes

Broodjes bakken is leuk en lekker. Helemaal geweldig is als je het op een kampvuurtje doet. Deze broodjes waren het eerste gerecht dat ik maakte in mijn Dutch Oven. Een filmpje van hoe het een en ander in zijn werk ging vind je in het artikel over buiten koken.

Om ca. 12 kleine broodjes te maken heb je nodig

Voor het deeg:
250 gram speltbloem (of evt. tarwe)
3 afgestreken eetlepels suiker
1 volle theelepel gedroogde gist
1 afgestreken theelepel zout
50 gram gesmolten boter
warm water
Voor de vulling:
2 eetlepels suiker
2 theelepels kaneel

Verder heb je nodig

Een deegkom, een deegroller, een schone theedoek, een vierkante bakvorm – of een Dutch Oven *),

En zo maak je het

1. Meng bloem, suiker, gist en zout door elkaar. Roer de gesmolten boter erdoor, en kneed er met wat warm water (begin met 100 cc) snel een soepel deeg van. (Gebruik je tarwebloem dan zeker een minuut of drie goed doorkneden). Laat het deeg in een met een schone theedoek bedekte kom rijzen.
2. Roer de suiker en de kaneel voor de vulling door elkaar en zet dit apart.
3. Rol het gerezen deeg uit tot een stevige lap van ca. 10-12 x 20-25 cm (de maten steken niet zo nauw). Bestrooi deze lap met de kaneelsuiker die je apart had gezet.
4. Snijd in de lengte hier ca. 12 repen van. Rol de repen op en leg ze op enige afstand van elkaar op de snijkanten in een licht ingevet bakblik. Laat opnieuw rijzen tot de rolletjes elkaar raken. **)
5. Verwarm de oven voor op ca. 190 graden en bak de broodjes ongeveer 30 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
6. Laat ze iets afkoelen tot warm en eet ze dan met boter.

*) Als je deze broodjes in een Dutch Oven maakt gebruik je om en nabij 25 houtskoolbriketten, let de meeste briketten op het deksel om voor voldoende bovenwarmte te zorgen. Evt. kan je de Dutch Oven met aluminiumfolie bekleden voor je het deeg erin legt.

**) Om verse warme broodjes bij het ontbijt te hebben kan je het deeg de avond tevoren maken, ‘s nachts laten rijzen en ’s morgens bakken.

Dit recept zit in:

Type: brood, zoet