Kip met een Turkse twist

Laatst had ik weer eens een creatieve bui. Ik had kip uit de vriezer gehaald en wilde daar iets anders dan anders mee doen. Ik weet dat kaneel prima combineert, maar ook citroen doet het goed bij kip. En ik had zin in zoet erbij.
Inventarisatie van de voorraadkast leverde ook nog een zakje saffraan en een doosje dadels op. Oja, ook nog een pot met amandelen.
En dat alles leverde het volgende recept op:

De ingrediënten

Dit is een indicatie voor 4 personen. De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal eters. Hou daarbij in je achterhoofd dat de kip het hoofdbestanddeel is en dat je daarvan dus het meeste aan gewicht nodig hebt.
– 2 à 3 eetlepels olijfolie
– 1/2 tot 1 theelepel kaneel
– 1 flinke theelepel komijnzaad
– 2 à 3 sjalotten
– kip (filet of braadstukken)
– zout naar smaak
– 4 tenen knoflook
– 1 citroen
– flinke pluk saffraan
– 1 à 1,5 dl water
– handje amandelen
– ca. 100 gram zachte dadels *)

Verder heb je nodig

een mes, een snijplank, een zeefje, een braadpan met deksel, een kommetje

En zo maak je het

1. Eerst alles snijden: de sjalotten in plakken (tijdens het bakken worden het ringen), de citroen in plakken en de knoflookteentjes in dunne plakjes. Hak de amandelen grof. Snij de dadels doormidden en verwijder de pit. Snij de kip in stukken.
2. Kook wat water, ca. 1 tot 1,5 dl. Leg een flinke pluk saffraandraadjes in het kommetje en schenk het hete water erover. Laat het weken.
3. Verhit de olijfolie in de braadpan. Bak hierin (myoteer) de kaneel en het komijnzaad tot de geur loskomt.  Doe dan de sjalotten erbij en fruit die even aan.
4. Voeg de kip erbij en bak die rondom goed aan. Voeg daarna de knoflook toe en meng goed met de kip en sjalotten. Laat dit een minuut of vijf bakken. Roer regelmatig zodat de knoflook niet verbrand.
5. Doe dan de citroen, het gezeefde saffraanwater, de gehakte amandelen en de halve dadels erbij. Laat dit een minuut of 8 sudderen.

Serveer met rijst en een frisse salade.

Dit recept zit in:

Type: fruit-gedroogd, vlees