Kruidige azijn

Deze kruidige azijn is een basisrecept voor inmaak.

De opgegeven specerijenmix geeft een lekkere, kruidige azijn, maar niets weerhoudt je om te experimenteren met andere specerijen en kruiden.
Ik hou van variatie, gemiddeld gebruik ik zo’n 3 à 4 smaakmakers. Steeds verschillende waarbij ik een keuze maak uit pimentbessen, kaneelstokjes, kruidnagelen, foelie, stukjes van muskaatnoten, jeneverbessen, schijfjes verse gember, karwijzaadjes of kummel, mosterdzaadjes, allerlei soorten peperkorrels, maar ook hele teentjes knoflook, takjes tijm, dillezaadjes, wat ik maar in huis of tuin heb en waarvan ik denk dat het bij elkaar past (ruiken aan de kruiden en specerijen helpt je hierbij) – maar je kan natuurlijk ook slechts een soort specerij of kruid gebruiken.
De zaden, specerijen, kruiden zien er aantrekkelijk uit tussen je fruit of groente in de inmaakpot, stop ze er dus bij.
Verse dille is erg mooi bij komkommer of augurken op azijn, maar omdat het zo teer is moet je dat niet mee laten trekken in de azijn, doe de verse dille bij de komkommer of de augurken in de pot en schenk dan de azijn erop.

Je hebt nodig: *)
ruim 1 liter goede azijn – zowel gele als witte kan gebruikt worden. Gooi de lege azijnflessen niet weg want die heb je later weer nodig om je kruidige azijn in te bewaren.
1 à 2 kaneelstokjes
1 à 2 theelepels hele kruidnagels (afhankelijk van hoe groot je theelepels zijn)
10-12 hele peperkorrels
klein stukje foelie of een heel klein stukje van een muskaatnoot
een paar pimentbessen
1 à 2 laurierblaadjes

Methode 1: (neemt veel tijd)
Bind de specerijen in een uitgekookte zakdoek en doe ze met de azijn in een pot met wijde hals. Azijnbestendig deksel erop (of een schoteltje). Laat de specerijen 1 tot 2 maanden in de azijn trekken tot de smaken goed zijn afgegeven.
Als het zover is, verwijder je het zakje met specerijen. Zeef de azijn en giet het (met behulp van een trechter) terug in de achtergehouden lege azijnflessen.

Methode 2: (snel)
Doe de azijn met de specerijen in een glazen of porseleinen kom (geen metaal of kunststof!) en zet de kom op een pan met water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Leg een deksel of bord op de kom en breng het water langzaam aan de kook. Laat het water 45-60 minuten heel zachtjes koken, zorg ervoor dat er genoeg water in de pan blijft, vul anders bij met kokend water.
Haal het van de warmtebron af. Eventueel kan je nu 2 à 3 lepels suiker toevoegen, maar nodig is dit niet.
Laat het geheel afkoelen, als het koud is kan je het terugdoen in de lege azijnflessen.

Kruidige azijn kan je een poosje bewaren, het hoeft niet onmiddellijk gebruikt te worden.
Het is ideaal voor (zoet)-zuur van groenten. Als je je groente knapperig wilt hebben schenk je de azijn er koud overheen, mag het wat zachter zijn dan overgiet je het met warme azijn.
Ook is het erg lekker in een sladressing.

*) Deze specerijenmix is een goede basis, maar je kunt ook experimenteren met verschillende specerijen en kruiden.
Ik varieer veel, en gebruik o.a. pimentbessen, kaneelstokjes, kruidnagelen, foelie, stukjes van muskaatnoten, jeneverbessen, schijfjes verse gember, karwijzaadjes of kummel, mosterdzaadjes, allerlei soorten peperkorrels, maar ook hele teentjes knoflook, takjes tijm, dillezaadjes, wat ik maar in huis of tuin heb en waarvan ik denk dat het bij elkaar past (ruiken aan de kruiden en specerijen helpt je hierbij) – maar je kan natuurlijk ook slechts één soort specerij of kruid gebruiken.
De zaden, specerijen, kruiden zien er aantrekkelijk uit tussen je fruit of groente in de inmaakpot, stop ze er dus bij.
Verse dille is erg mooi bij komkommer of augurken op azijn, maar omdat het zo teer is moet je dat niet mee laten trekken in de azijn, doe de verse dille bij de komkommer of de augurken in de pot en schenk dan de azijn erop.

 

 

Dit recept zit in:

Type: basis, inmaak