Kweeperen-roomkaastaart

Wat een aroma hebben deze vruchten! De kweepeer (of kwee-appel, de naam is afhankelijk van de vorm) is een ouderwetse fruitsoort. De verwerking is iets anders dan bij een gewone appel of peer, maar zeker het proberen en de extra moeite waard! Hier het recept voor de taart die ik vandaag maakte. (Dit recept is ook prima geschikt om met andere vruchten te maken, bv. frambozen – zie variatietip bij het recept).

Je hebt nodig:
2 grote of 3 kleinere kweeperen of kwee-appels *)
6-7 sneden oud bruin brood **)
ca. 40 gram boter
4-5 eetlepels ruwe rietsuiker **)
400-500 gram verse roomkaas
2 eieren

Verder heb je nog nodig:
Een ruime pan om de kweevruchten in te koken, een springvorm met een diameter van 24 cm.
Evt. een foodprocessor, anders een deegroller.

En zo ga je te werk:
1. Wrijf de harige waslaag met een doek van kweevruchten. Zet ze op in een pan met water en laat ze als het kookt zachtjes een klein uurtje sudderen. Op die manier worden ze wat zachter zodat je ze kunt schillen.
2. Omdat ik geen koekjes in huis had en geen zin had om ze te bakken maakte ik de taartbodem van oud brood, ik had nog 7 sneden liggen van een bij de warme bakker gekocht desembrood. Rooster het bros en draai het tot fijne kruimels in de foodprocessor. ***)
3. Smelt ca. 40 gram boter in een pannetje. Roer 8 a 9 lepels van het broodkruim hierdoor. Voeg 2 lepels ruwe rietsuiker toe en roer ook die door het broodkruimmengsel.
4. Bedek de bodem van een springvorm (24 cm dia) met bakpapier, dat gaat makkelijk als je het op de bodem legt en het laat overlappen voor je de rand eromheen klemt. Strooi het kruimmengsel in de vorm en druk het met je handen goed aan. Zet de vorm op een koele plaats om de bodem op te laten stijven.
5. Als de kweevruchten zacht zijn giet je ze af en laat ze even staan totdat ze niet zo heet meer zijn en je ze vast kunt pakken om te schillen. Snij ze in partjes, zorg dat er geen klokhuisresten aanzitten.
6. Meng 2 eieren en 2 à 3 lepels suiker door 400 à 500 gram verse roomkaas tot een gladde massa. Laat een minuutje staan om de suiker goed te laten oplossen en roer nogmaals door.
7. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
8. Verdeel de helft van het roomkaasmengsel over de taartbodem. Leg hierop de minst mooie kwee-partjes. Lepel nu de rest van het kaasmengsel zo gelijk mogelijk in de vorm, en leg de overgehouden vruchtenpartjes in een mooi patroon hier bovenop.
9. Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak de eerste 35 minuten op 180 graden C. Breng daarna de temperatuur naar 160 graden en bak nog ca. 25 minuten verder.

2013-6755-taart

*) Variatie met frambozen: Vervang voor de vulling de kweeperen door een potje frambozen op siroop (390 gram). Zet de frambozen op een zacht vuurtje met een scheut van de siroop en wat suiker en maak er een compote van. Bind de compote met een lepel rijstebloem die je met wat siroop even aanlengt.  Roer ook 2 eetlepels rijstbloem door het kaas-eimengsel. Bak de taart. Laat afkoelen tot lauwwarm en verdeel twee handjes diepvriesframbozen over de taart en besprenkel dat met wat vloeibare honing.

**) Je kunt natuurlijk ook gewoon koekjes, bv. digestive biscuits gebruiken. Neem dan 2 eetlepels minder suiker dan in het recept is opgegeven.

***) Als je geen foodprocessor hebt kun je het ook met de deegroller fijnmaken.

Zie ook: Sinaasappel-roomkaastaart voor een roomkaastaart uit de koelkast.

 

Dit recept zit in:

Type: feestelijk, fruit, gebak, zuivel