Kwetsenjam

Kwetsen zijn pruimen met een dieppaarse schil, en een goed pectinegehalte. Prachtig product dus om jam van te maken.

Een lekker recept is dit:
1 kilo kwetsen
ca. 250 cc witte wijn (een droge is lekker, maar heb je dat niet, gebruik dan een andere)
1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
ca. 650 gram suiker

En verder heb je ook nog nodig:
Een grote pan met dikke bodem, schone (gesteriliseerde) potten met deksels *), een schone (uitgekookte) zakdoek, een schoteltje, een schone droge theedoek, evt. een jamtrechter.

2013-4349-jam

En zo maak je het:
1. Was de kwetsen, en snijd ze open om de pitten eruit te halen. Doe de kwetsen met de wijn en het gemalen korianderzaad in de pan. Bind de pitten in de zakdoek en doe die bij de kwetsen in de pan.
2. Breng aan de kook en laat het met het deksel op de pan zachtjes een uurtje pruttelen.
3. Verwijder het doekje met de pitten, knijp er nog zoveel mogelijk van het vocht uit (dat gaat het makkelijkste met een lepel tegen de zijkant van de pan).
4. Voeg dan de suiker toe en roer dat door de kwetsen tot het is opgelost. Zet daarna de warmtebron hoog en laat de jam inkoken tot het geleerpunt **) is bereikt.
5. Vul de schoongemaakte potten met de hete jam (makkelijk met de jamtrechter). Veeg evt. gemorste jam van de rand van de pot met een stukje vochtig keukenpaper. Draai direct de deksels op de potten en laat afkoelen.
6. Plak etiketten met naam en datum op de potten. Bewaar op een koele, droge en donkere plaats.

Zie ook de algemene tips voor het maken van jam.

*) De potten: Ik gebruik oude jampotten met twist-off deksels. Die mogen geen roestplekjes vertonen. Ook een pindakaas- of honingpot met van die plastic dekselsĀ  zou je kunnen gebruiken, maar die sluiten iets minder goed af. De potten afwassen, en steriel maken. Dat kan met kokendheet sodawater, en goed naspoelen met kokendheet water, ook de deksels. Omgekeerd neerzetten op de schone theedoek tot ze gevuld worden.

**) **) Het controleren of het geleerpunt is bereikt: Draai daarvoor het gas laag (of als je electrisch kookt zet je de pan van de brander af) zodat de jam tijdens de test niet echt inkookt. Neem met een schone lepel wat jam uit de pan en laat een (of meer) druppels vallen op de koude schotel. Wacht 45-60 seconden en duw dan met een schone vinger tegen de jam. Als de jam rimpelt is hij klaar. Zo niet, dan verder koken en na een minuut of wat een nieuwe test doen.

Dit recept zit in:

Type: fruit, inmaak, steenvruchten