Linzensoep

Deze linzensoep is gewoon een ouderwets lekkere soep. Ook geschikt voor feestelijke gelegenheden, tuinparty’s e.d. Heel leuk is het om hem dan in een grote ketel te presenteren.

Voor 3 à 4 liter heb je nodig:
300 gram groene linzen
evt. 1 takje bonenkruid
2 eetlepels olijfolie
2 uien
2 rode puntpaprika’s
3 wortels
1 à 2 stengeluitjes
1 grote tros- of vleestomaat
2 tenen knoflook
1 volle theelepel kurkuma
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
een flinke snuf cayennepeper

2 liter water
5 eetlepels groentebouillonpoeder
3 à 4 eetlepels gierst
3 eetlepels gehakte verse koriander

Verder heb je nodig:
een schaal, een snijplank, een grote soeppan van ca. 5 liter

En zo maak je het:
1. Zet de linzen in ruim water in de week, evt. met een takje bonenkruid.
2. Maak ondertussen de groenten schoon: Pel en snij de uien grof. Was de puntpaprika’s, snij ze open en verwijder zaad en zaadlijsten, snij ze in grote grove stukken. Schrap of schil de wortels en snij in dikke plakjes. Was de stengeluitjes en snij in stukjes van 3/4 cm. Was de tomaat, snij hem door en verwijder de groene steelaanzet,  en snij in dobbelstenen. Pel de knoflook en snij in dunne plakjes.
3. Verhit de olie in de pan, myoteer kurkuma, zwarte peper en cayennepeper, en fruit dan de uien een paar minuten tot ze glazig zijn. Voeg dan de andere groenten toe en bak deze  een minuut of tien mee, onder regelmatig omscheppen.
4. Voeg nu het water toe. Giet de linzen af, spoel ze na, verwijder het takje bonenkruid en voeg de linzen bij de soep. Breng aan de kook, en laat dan een kwartiertje zachtjes pruttelen. Voeg dan de gierst en het bouillonpoeder toe, en laat zachtjes koken tot de linzen en gierst gaar zijn.
5. Proef tegen het eind van de kooktijd of de soep zout genoeg is, voeg zonodig nog wat zout toe. Voeg ook op dit moment de gehakte koriander toe, laat dit een paar minuten meepruttelen.
6. Dit is een vrij stevige soep, je kunt evt. nog tot een liter water erbij voegen om te verdunnen. Proef dan wel of er nog wat zout bij moet.

Dit recept zit in:

Type: peulvruchten, soep, vegan, vruchtgroenten