Luchtige theepudding

In het onlangs op de plank gezette boek “British Food” kwam ik een ongewoon toetje tegen. Het intrigeerde me, ik wilde het maken maar had niet alles ervoor in huis. Dus toog ik naar de winkel voor gelatine, de rest van de ingrediĆ«nten hoort tot de basisvoorraad in huize Eetweetjes. Ik maakte het en at het als toetje. En ik genoot er met volle teugen, eh.. happen van.
Wat is dat dan voor speciaal nagerecht? Eigenlijk is het heel simpel: Een bavarois op basis van melk. Met als smaakmaker thee. Hieronder geef ik je mijn aangepaste recept voor deze luchtige pudding.

Voor 3-4 personen heb je nodig:
10 gram geurige zwarte thee, in zakjes. (bv. Earl Grey, Ceylon, of een mengsel hiervan). Evt. kan je ook losse thee in een thee-ei gebruiken
250 ml melk
2 kleine eieren
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zoete gecondenseerde melk *)
4 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
vers fruit om te garneren

Verder heb je nodig:
een pannetje, twee middenmaat kommen, een diep bord, een mixer, water, een lepel, een puddingvorm van ca. 0,5 liter inhoud (of een mooie schaal, of kleine puddingvormpjes, of decoratieve thee- of koffiekopjes)

En zo maak je het:

 1. Warm de melk in het pannetje tot het kookt. Haal van het vuur en hang de theezakjes erin. Laat 10-15 minuten trekken.
 2. Scheid de eieren in dooiers en witten en doe ze in aparte kommen.
 3. Vul het diepe bord met koud water en leg de gelatine blaadjes hierin te weken.
 4. Klop de dooiers met de suiker in een paar minuten tot een luchtige creme.
 5. Haal de theezakjes uit de melk, knijp ze goed uit om alle smaak in de melk te krijgen. Roer de gecondenseerde melk erdoor. Voel hoe warm de melk is, is het teveel afgekoeld naar lauw, warm het dan even iets op. **)
 6. Knijp de gelatine blaadjes uit en los ze al roerend op in de warme melk.
 7. Schenk de melk bij het dooiermengsel, al roerend om klontjes tegen te gaan. Zet de kom in de koelkast zodat het kan afkoelen tot lauwwarm.
 8. Klop de slagrooom lobbig dik ***), haal de kom met het melk-ei mengsel uit de koelkast en roer dat even door tot het weer glad is. Roer dan de slagroom erdoorheen. Zorg dat de massa egaal is. Zet de kom terug in de koelkast.
 9. Klop nu de eiwitten stijf (gebruik schone gardes!), voeg op het laatst een theelepel suiker toe. Haal de kom weer uit de koelkast, roer alles weer even door tot glad, en roer dan de stijfgeslagen eiwitten erdoor, ook nu weer tot een egale massa.
 10. Spoel de puddingvorm of schaal om met koud water. Schenk de puddingmassa in de vorm(pjes) en zet die 2-3 uur terug in de koelkast, totdat de pudding helemaal opgestijfd is.
 11. Je kunt de pudding storten ****) of in de vorm opdienen. Dat laatste is leuk wanneer je het in thee-of koffiekopjes serveert. Garneer de pudding met vers fruit.

*) evt. te vervangen door een halve eetlepel suiker en een scheutje extra melk.
**) Omdat de labeltjes van de theezakjes buiten het pannetje hangen vind ik het gevaarlijk om het warm te houden op het vuur, de labeltjes zouden vlam kunnen vatten.
***) een klein beetje slagroom kan je ook opkloppen in een schone, goed afgesloten jampot. Schud die een paar minuten krachtig heen en weer tot de slagroom stevig is.
****) Storten gaat makkelijker als je de vorm even in een bak heet water doet. Zorg dat het water niet in de vorm komt.


Moeilijkheidsgraad: vraagt aandacht
Prijsniveau: redelijk

Dit recept zit in:

Type: drank, eieren, engelse keuken, glutenvrij, nagerecht, zoet, zuivel