Mandarijnensap

Soms reken je met Sintmaarten op een hoop kinderen met hun lampionnen en koop je een paar kilo mandarijnen om een gezonde traktatie te kunnen uitdleen. En dan blijkt het weer niet mee te werken en komt er bijna niemand, met als gevolg dat je met al die mandarijnen blijft zitten. Zelf zo opeten kan natuurlijk, maar ook lekker is om ze uit te persen en met het sap een lekker fleurig, winters toetje te maken. Trouwens, ook lekker op andere dagen dan 11 november.

Als je het zo’n 30-60 minuten voordat je aan tafel gaat maakt, dan is het goed op temperatuur, maar iets langer van te voren kan het ook worden klaargemaakt.

Voor 4 personen heb je nodig:
ca. 1,5 kg mandarijnen
een bindmiddel als maizena of rijstebloem
ca. 30 g suiker
2 dl slagroom
1 el suiker

En zo maak je het:
1. Pers de mandarijnen uit. Meet het sap, zodat je weet hoeveel bindmiddel je nodig hebt – gebruik ruim 15 gram per halve liter. Breng het sap met de 30 gram suiker langzaam aan de kook. Zorg dat de suiker is opgelost voordat het sap kookt.
2. Maak het bindmiddel aan met wat water en bind hiermee het sap.  Laat ca 2 minuten zachtjes doorkoken.
3. Giet het warme sap in dessertschaaltjes. Laat het enigzins afkoelen.
4. Klop de slagroom met een eetlepel suiker stijf.
5. Serveer aan tafel met de geklopte slagroom.

Tip: Met overgebleven mandarijnen kan je ook een heerlijke marmelade maken.

Dit recept zit in:

Type: citrusfruit, fruit, nagerecht