Mollebonen
Afgelopen herfst kreeg ik van een vriendin een zakje snacks: Gefrituurde tuinbonen. Een heel gewone snack in Singapore waar zij vandaan komt. Ze was verbaasd dat wij hier in Nederland tuinbonen als groente eten, zij kende ze alleen in de vorm van deze hartige snack, die overigens in heel Zuid-Oost Azië gegeten wordt zoals wij hier pinda’s eten. Ik op mijn beurt was verbaasd omdat ik tuinbonen alleen als gekookte groente of puree kende. Zo leer je van elkaar.
Maar zijn die tuinboon-snacks nou echt iets exotisch? Eigenlijk niet, het blijkt dat in Groningen de molleboon als typische streeklekkernij bekend staat. Mollebonen zijn een tuinboonvariant. Om mollebonen te maken worden volgroeide bonen gedopt. Tegen de tijd dat ze gaan kiemen worden ze gedroogd waarna ze worden geroosterd of gepoft. Dit poffen kan in de oven maar vaker gebeurt het in een wok of wadjan. Dus ook dichtbij huis worden tuinbonen als snack gegeten.