Geurige moppies

Geurige moppies

Tijdens een bezoek aan de open dag bij Moeder’s Geuren proefde ik heerlijke moppen, die waren gebaseerd op de ouderwetse en helaas nog maar weinig te vinden Weesper moppen. Ik ben vereerd dat ik het recept van De Moeder’s geuren moppen hier mag delen.

Zelf ging ik ook aan het experimenteren.
Amandelmeel is bij mij geen basisingredient *), wel had ik nog krap een onsje bruine amandelen in de kast staan. Samen met wat palmsuiker maalde ik dit fijn in de foodprocessor. Ik voegde er een ei en wat speltbloem aan toe en een paar druppels essentiële olie **). Helaas zag ik al aan het deeg – dat veel te dun uitpakte – dat dit het niet zou worden. Ik heb ze natuurlijk wel de oven ingeschoven, en de smaak was uit de kunst, maar de koekjes zagen er gewoon niet uit. Omdat ik geen amandelen meer in huis had kon ik op dat moment niet verder testen.

De week daarop kocht ik wat amandelspijs bij de notenkraam op de markt en heb dit als basis gebruikt voor mijn moppies, die deze keer wel het bekijken waard waren. Daarnaast smaakten ze ook erg lekker. Het project is geslaagd; je kunt deze koekjes met een gerust hart aan je visite presenteren.

Voor ca. 30 moppies heb je nodig:
250 gram amandelspijs (zonder ei)
1/2 ei
50 gram speltbloem (6 eetlepels)
3 druppels essentiële olie **) (1 druppel per 100 gram deeg)

Verder heb je nodig:
een kopje, een vork, een kom, een velletje bakpapier

En zo maak je ze:
1. Klop het ei los in een kopje. Weeg het. (Kopje op de weegschaal, ei erin breken, het verschil is het gewicht van het ei. Je  hebt 25 gram (ca. 3 lepels) nodig. Doe de amandelspijs in de kom, en voeg het ei, de bloem en de drie druppels essentiële olie toe, en kneed hier een mooie deegbal van.
2. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
4. Vorm balletjes van ruim 1 cm ∅ van het deeg, leg ze op de bakplaat en druk ze met de tanden van de vork wat platter.
5. Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes ca. 10 minuten. Hou ze de laatste paar minuten goed in de gaten dat ze niet verbranden, haal ze in dat geval eerder uit de oven. Zodra de koekjes gebakken zijn uit de oven halen en zo snel mogelijk van de bakplaat afhalen om ze snel te laten afkoelen.

*) Als amandelen tot meel zijn gemalen heb je niet goed zicht op de hoeveelheid die je eet. Daarnaast oxideert amandelmeel erg snel in tegenstelling tot hele (bruine) amandelen. Een praktisch bezwaar is nog dat amandelmeel erg duur is.
**) Ik gebruik de essentiële olieën van de Moeder’s geuren, deze zijn van uitstekende kwaliteit en fair trade. Verkrijgbaar via de webwinkel en bij sommige wereldwinkels en new-age winkels. Essentiële olieën zijn niet in eerste instantie bedoeld voor inwendig gebruik, maar in minieme hoeveelheden geeft het geen last. De dosis van 1 druppel per 100 gram deeg niet overschrijden.
Mijn favoriet is geranium, maar bij deze moppies koos ik voor jeneverbes. Ook erg lekker zijn ylang-ylang en de citrus-olieën. Probeer wat je zelf het lekkerste vindt.

Dit recept zit in:

Type: klein gebak, koek, noten en pinda's, oven, zoet