Mosterdsoep

De eerste keer dat ik kennis maakte met deze soep was in het Sauerland. Op de kaart stond Senfsuppe, en ik vroeg me af of dat een lekkere soep kon zijn. Omdat ik mosterd gewoon erg lekker vind durfde ik de gok te nemen, met positief resultaat. Mosterdsoep at ik vanaf die tijd vaker. Een hele lekkere at ik in de stad Groningen.
Omdat ik de soep thuis ook wel eens op tafel wilde zetten heb ik het een en ander opgezocht over ingredienten en zo goed als mogelijk het gerecht nagemaakt, het is nu bij een speciale gelegenheid soms onderdeel van het menu.

Om deze soep zelf te maken heb je dit nodig

50 à 60 gram spek in plakjes (bv. ontbijtspek of katenspek) *)
ca. 40 g boter
1 fijngesnipperde ui
1 eetlepel kerrie
2 eetlepels bloem (spelt, tarwe)
1 wijnglas zoete witte wijn
ca. 1 liter warme bouillon (liefst zelfgemaakt van groente, maar vleesbouillon kan ook)
2 dl (slag)room
2 eierdooiers
4 à 5 eetlepels Groninger mosterd
naar smaak zout en peper

Aan pannen heb je nodig

Een koekenpan, een pan met stevige bodem van minstens 2 liter inhoud

En zo maak je het

1. Neem een klein stukje van de boter af en smelt dit in de koekenpan zodat de bodem ingevet is. Bak hier nu voorzichtig de plakjes spek in tot ze knapperig zijn. Neem ze uit de pan en laat ze afkoelen. Breek ze in kleinere stukjes.
2. Laat de rest van de boter warm worden in de grotere pan. Doe de kerrie erbij en bak het even aan zodat de kerrie zijn aroma loslaat. Fruit dan het uitje glazig in het kerrie-botermengsel.
3, Doe de bloem erbij en roer goed door, laat even meegaren. Voeg daarna beetje voor beetje onder goed roeren de zoete wijn toe, en daarna, ook in gedeelten, de bouillon. Laat de soep nu een minuut of 5 zachtjes koken.
4. Meng daarna de room door de soep. Roer de eierdooiers goed los, en klop dan de mosterd erdoor. Voeg dit onder voortdurend roeren beetje bij beetje bij de soep. Niet meer laten koken. Blijf roeren tot de soep wat gebonden is.
5. Proef de soep en voeg evt. zout en/of peper toe.
6. Serveer de soep gegarneerd met de stukjes spek.

*) Is er een vegetariër in het gezelschap dan kan je de plakjes spek achterwege laten, of ze apart opdienen voor de niet-vegetariërs.

 

Dit recept zit in:

Type: feestelijk, soep