Oosterse balletjes
Soms wil je eens wat anders dan die ouderwetse grote bal gehakt, en dan ga je roerbakken, of je maakt gehaktballetjes in een tomaten- of pindasaus. Of je experimenteert met wat andere simpele ingrediƫnten. Dat laatste deed ik en daaruit ontstonden deze kokosballetjes. Ideaal bij een rijsttafel, heel lekker als snack, maar natuurlijk ook prima bij een aardappel-ovenschotel.
Voor 18-20 balletjes heb je nodig:
500 gram (runder)gehakt
1 ui
6 volle eetlepels gedroogde kokosrasp
krap 1 theelepel (keltisch) zeezout
vers gemalen zwarte peper
1/2 theelepel kurkuma
scheutje volle melk of een paar eetlepels losgeklopt ei
1 dessertlepel pindakaas (optioneel)
2-3 eetlepels kokosolie
Verder heb je nodig:
een snijplank, een braad- of hapjespan met deksel
En zo maak je ze:
1. Pel de ui en snij hem fijn.
2. Kneed alle ingredienten behalve de kokosolie goed door elkaar. Draai hier balletjes van ter grootte van een pingpongbal.
3. Smelt de kokosolie in de braad- of hapjespan, laat goed warm worden en braad hier de balletjes rondom in aan. Temper dan de warmtebron, schenk een beetje water erbij, doe het deksel op de apn en laat zachtjes 15 tot 20 minuten sudderen tot de balletjes gaar zijn. Zet de laatste paar minuten de warmtebron weer hoog en haal het deksel van de pan zodat de balletjes een krokant korstje krijgen.