Opgerolde zoete broodjes

De originele Engelse Chelsey buns worden met krenten gemaakt. Deze opgerolde zoete broodjes zijn daarvan afgeleid. Met de vulling kan je lekker je fantasie los laten gaan. Heb je even geen inspiratie? Een aantal variatietips staan onder het recept.

Voor 9 grotere of 12 kleinere opgerolde broodjes heb je nodig

voor het deeg:
250 gram bloem (spelt of tarwe)
ca. 8 gram instant gist
1/2 theelepel zout
70-75 ml (volle) melk
30 gram boter
25 gram fijne suiker
1 ei
voor de vulling:
25 gram boter
25 gram fijne suiker *)
50-75 gram vulling **)
voor het glazuur (optioneel):
2 eetlepels melk
1 eetlepel suiker

Verder heb je nodig

een pannetje, een deegkom, een kommetje of kopje, een schone theedoek, een deegroller, een ovenvaste schaal of bakblik van ca. 20 x 20 cm, een velletje bakpapier

En zo maak je ze

Het deeg maken

  1. Verwarm de melk samen met de boter, tot de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
  2. Meng in de kom bloem met gist, zout en suiker. Klop het ei los in het kopje of het kommetje.
  3. Meng het melk-botermengsel (hou een eetlepel achter) en het ei door de bloem en kneed het tot een soepel deeg. (Bij spelt niet te lang, bij tarwe een paar minuten). Voeg evt. de achtergehouden lepel vloeistof toe als het te dik is.
  4. Zet het deeg afgedekt met de theedoek op een warme plaats te rijzen, bv. in de buurt van de kachel of een radiator, of in het zonnetje op de vensterbank, tot het in volume verdubbeld is.

De broodjes vormen

  1. Leg het deeg op een werkvlak en kneed het door, en rol het daarna uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 20 x 25 cm.
  2. Smeer de boter in een dun laagje over het deeg, en bestrooi het met de suiker. Verdeel nu de vulling gelijkmatig over de deeglap.
  3. Leg een velletje bakpapier in de ovenvaste schaal of bakvorm.
  4. Rol het deeg in de lengte op tot een rol van ca. 25 cm. Snij de rol in 9 of 12 gelijke stukken. Leg de stukken deeg met de snijkanten naar beneden in de schaal of het bakblik, met wat afstand van elkaar. Bedek met de theedoek en laat ze rijzen tot ze min of meer tegen elkaar aan zijn komen te zitten.
  5. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius, en bak de broodjes in ca. 30 minuten gaar en goudbruin. Let tegen het eind van de baktijd op of de kleur niet te donker wordt, bedek in dat geval de broodjes met een stukje bakpapier of aluminiumfolie, doffe kant boven.
  6. Laat de broodjes op een rooster afkoelen, en breek ze los van elkaar.
  7. Als je ze extra wil laten glimmen bestrijk ze dan met het glazuur dat je maakt door de melk met de suiker even te koken.

Variatietips

*) Vervang de gewone suiker eens door bruine basterdsuiker of zelfgemaakte vanillesuiker.
**) Je kan hiervoor allerhande klein gedroogd fruit, met daarbij evt. noten en/of zaden gebruiken. Hier enkele suggesties:
– krenten, voor de echte Chelseybuns,
– een mengsel van rozijnen, cranberries en geconfijte sinaasappelschil,
– sultana’s met geconfijte of gedroogde ananas,
– cranberries met een theelepel van ieder van de volgende zaden: maanzaad, sesamzaad, chiazaad,
– klein gesneden abrikozen en gehakte amandelen,

Een vergelijkbaar recept is dat voor kaneelbroodjes.


Moeilijkheidsgraad: ***
Prijsniveau: €€