Opgietazijn
Een verloren maar hervonden recept. Het zat in een oude map met losse knipsels en overgeschreven informatie. Op het losse papiertje viel me meteen het handschrift op, dat was van mijn vader! Met daarbij verder nog, in mijn eigen handschrift, de opmerking “Van Pa, werkt goed”. Dat hield in dat ik het had uitgeprobeerd. En goed bevonden, daarom had ik het natuurlijk bewaard.
Het is een heel simpel recept voor opgietazijn, voor bijvoorbeeld uitjes, augurken of paprika, dat ik gewoon hier ga delen.
De hoeveelheden zijn wat buitensporig, maar dat kan je natuurlijk eenvoudig aanpassen.
De ingrediƫnten
3 liter azijn
3 liter water
1 pond suiker (500 gram)
op elke liter vocht 1 eetlepel zout
inmaakkruiden *)
En zo ga je te werk
1. Doe alles bij elkaar in een pan en verwarm het tot heet.
2. Laat het daarna afkoelen, evt. kan je het maximaal 24 uur afgedekt laten staan.
3. Vlak voor het gebruik verhit je de opgietazijn opnieuw.
Een uitgebreider recept voor een kruidige azijn heb ik al eerder op de site geplaatst.
*) In zakjes in het kruidenvak van de supermarkt. Maar, ik hoor het mijn vader nog zeggen: Niet van Silvo, want daar zit bijna alleen maar laurierblad in. Zoek als het even kan dus een gevarieerd mengsel uit.
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Prijsniveau: goedkoop