Peren-met-port-taartje

De combinatie van herfstfruit met wijn doet me wat. Wijn is natuurlijk ook een herfstproduct, niet voor niets staat oktober ook bekend als de wijnmaand, dus misschien vind ik het daarom zo goed bij elkaar passen.Als dessert maak ik in het koudere seizoen zo af en toe een simpel taartje. En omdat mijn peren het zo goed doen dit jaar besloot ik om die voor dit taartje te gebruiken. Nou zijn ze nog niet helemaal rijp dus daar moeten we dan wat kunst- en vliegwerk op loslaten. Natuurlijk worden ze in de taart ook wel gaar, hoewel wat voorbereiding het lekkerder maakt. Pocheren is dan wat me te binnen schiet, maar om dat zo zonder meer in water te doen was me te karig. Dus even door de voorraadkast gegaan en daar vond ik nog een restje rode port. Een flinke scheut in een pannetje, partjes peer erbij, verwarmen en in laten koken tot de port als een stroperig laagje de peren omhuld. Ja dat was de taartvulling die ik voor ogen had!
Terwijl de peren stonden te pruttelen maakte ik het deeg, dit keer verving ik de suiker voor een lepel honing.
De vulling maakte ik van de port-peren met wat stukjes dadel en een handje rozijnen en voila, ik had mijn eerste taart zonder geraffineerde suiker gebakken. En de smaak? Die was uitstekend!

Hier het recept:
Je hebt nodig
voor het deeg:
100 gram speltbloem
60 gram havermeel
40 gram kamut
krap 100 gram boter
1 eetlepel redelijk dunne honing
water (tussen de 50 en 80 cc)
voor de vulling:
2 a 3 stevige handperen
ca. 70 ml port
snufje kaneel
3 ongesuikerde dadels
klein handje (ongezwavelde) rozijnen

En zo maak je het:
1. Begin met de peren. Schil ze, snij ze doormidden, verwijder het klokhuis en snij ze in kleine parten. Doe de port in een pannetje en voeg de peren met de kaneel erbij. Laat het met het deksel op de pan zachtjes aan de kook komen, en even doorpruttelen. Haal dan het deksel van de pan en laat de port inkoken tot de peren bedekt zijn met een stroperig laagje port. Haal meteen de pan van de warmtebron af, en laat de peren wat afkoelen.
2. Snij de dadels in kleine stukken, verwijder de pitten.
3. Maak terwijl de peren opstaan het deeg. Meng alle melen door elkaar, snijd de boter er in kleine stukjes doorheen tot het een kruimelig mengsel is. Meng de honing erdoor en voeg wat water toe tot het een beetje smeuig is. Kneed er nu een mooie bal deeg van. Is het niet smeuig genoeg voeg dan nog een klein beetje water toe. Is het te smeuig, voeg dan een beetje speltbloem toe.
4. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
5. Doe een stukje bakpapier in een vorm of schaal van ca. 15 cm diameter. Rol het deeg uit tot een stevige lap, en bekleed hiermee de vorm. Hou ongeveer een kwart van het deeg apart.
6. Meng de dadels door de peren en doe dit in de vorm. Strooi er wat rozijnen overheen.
7. Snij van de rest van het deeg repen en leg dit als een traliewerk over de vulling. Werk de rand ook af met repen deeg.
8. Bak de taart ca. 45-50 minuten in de warme oven.

Dit recept zit in:

Type: fruit, gebak, granen en meel, pitvruchten, tarwevrij