Perenjam (met gember)

Dit recept maakt gebruik van de hele peer (dus ook de schillen en de klokhuizen) en is goed voor ca. 5 potten.

Je hebt nodig:
1,5 kilo peren
ca.  500 ml water
2 citroenen – liefst biologisch
1 stukje verse gemberwortel, de grootte is afhankelijk van je smaak maar 2,5 cm is een goede indicatie.
900-1000 gram suiker

Verder heb je nodig:
1 grote pan met dikke bodem, schone (gesterileerde) jampotten *), een brandschone (uitgekookte) dunne theedoek, een schone droge theedoek, een schoteltje, evt. een jamtrechter

En zo maak je het:
1. Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren in plakjes en leg de schillen en klokhuizen apart. Doe de plakjes peer met het water in een grote pan.
2. Boen de citroenen goed schoon. (Leg niet-biologische citroenen een kwartiertje in warm water waarin je een drupje afwasmiddel heb gedaan, daarna afspoelen met koud water). Schil ze dun zonder het wit mee te nemen. Pers ze uit. Houd het sap apart.
3. Schil het stukje gember en kneus het (plet het met de platte kant van een breed mes) of snijd het in plakjes.
4. Bind de perenschillen en -klokhuizen samen met de gember en citroenschil in de schone theedoek en doe dit ook in de pan.
5. Breng het geheel met een deksel op de pan aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes sudderen of totdat de peren zacht zijn.
6. In de tussentijd kan je de potten schoonmaken*). Je kan nu ook de suiker evt. voorverwarmen in de oven (110 gr C). Dit is niet noodzakelijk maar zorgt er wel voor dat de suiker sneller oplost.
7. Til de doek met schillen, klokhuizen, gember en citroen uit de pan en pers zoveel mogelijk vocht eruit door het met een houten lepel tegen de zijkant van de pan te drukken. De inhoud van de doek kan nu bij het GFT-afval.
8. Voeg de (warme) suiker bij de peren en roer zonder het te laten koken tot de suiker is opgelost.
9. Voeg nu het citroensap toe.
10. Zet de warmtebron hoog en breng de jam aan de kook. Na ongeveer een kwartier ga je testen of het geleerpunt is bereikt **).
11. Wanneer het geleerpunt is bereikt evt. de jam afschuimen. Laat de jam nu 5 minuten staan. Dit om te voorkomen dat de peren naar boven komen in de potten.
12. Vul de potten (evt. met behulp van een jamtrechter) tot de rand. Controleer de randen van de potten op evt. gemorste jam, verwijder dat met een stukje vochtig keukenpapier. Draai dan meteen de deksels op de potten.
13. Af laten koelen, etiketten met naam en datum erop plakken, en bewaren op een koele, droge, donkere plaats.

*) De potten: Ik gebruik oude jampotten met twist-off deksels. Die mogen geen roestplekjes vertonen. Ook een pindakaas- of honingpot met van die plastic deksels  zou je kunnen gebruiken, maar die sluiten iets minder goed af. De potten afwassen, en steriel maken. Dat kan met kokendheet sodawater, en goed naspoelen met kokendheet water, ook de deksels. Omgekeerd neerzetten op de schone theedoek tot ze gevuld worden.

**) Het controleren of het geleerpunt is bereikt: Draai daarvoor het gas laag (of als je electrisch kookt zet je de pan van de brander af) zodat de jam tijdens de test niet echt inkookt. Neem met een schone lepel wat jam uit de pan en laat een (of meer) druppels vallen op de koude schotel. Wacht 45-60 seconden en duw dan met een schone vinger tegen de jam. Als de jam rimpelt is hij klaar. Zo niet, dan verder koken en na een minuut of wat een nieuwe test doen.

Zie ook de algemene tips voor het maken van jam.

Bron: “the Complete Farmhouse Kitchen cookbook” – recept door mij vertaald.

Dit recept zit in:

Type: fruit, inmaak, pitvruchten