Piccalilly

De inmaaksaus bij uitstek: groente in een azijn-mosterdsaus. In het Engeland van de 18e eeuw werd al veel piccalilly gemaakt, er zijn zelfs geschreven bronnen met aanwijzingen voor het maken ervan uit de laat 17e eeuw bekend. De eerste piccalillies zouden een zure inmaak zijn van slechts één soort groente: de Indiase “lila”, vandaar de naam Picca-lilly, maar gaandeweg werden er gemengde groenten uit eigen land voor gebruikt, terwijl de azijn werd vermengd met gemalen mosterzaad en kurkuma.
Piccalilly is dus heel goed te maken wanneer je over kleine beetjes van allerlei soorten stevige groenten beschikt, maar heb je veel groente, dan weerhoudt niets je ervan om het in grote hoeveelheden te maken.
Het is heerlijk bij warme braadworst en koud vlees, gebakken aardappelen, op een broodje hamburger, en nog veel meer.

Voor 2 potjes heb je nodig:
ca. 500 gram gemengde groenten *)
50 gram gewoon keukenzout
400 ml azijn
3/4 eetlepel (5 gram) gemalen mosterdzaad
1 theelepel gemalen gember (djahé)
50 gram suiker
1 1/2 eetlepel (12-13 gram) rijstebloem
1 theelepel kurkuma

Verder heb je nodig:
een snijplank en mes, een kom, een bord of schone theedoek, een vergiet, een pan, een (houten) lepel, gesteriliseerde jampotten met deksel, een jamtrechter

En zo maak je het:
1. Snij de groente in kleine stukjes, tussen 0,5 en 1 cm grootte. Doe ze in de kom, bestrooi ze met zout, en meng het voorzichtig even door elkaar. Dek de kom af met een bord of schone theedoek. Laat dit 12 tot 24 uur staan.
2. Doe de groenten over in het vergiet en laat ze uitlekken. Spoel ze nog even na.
3. Hou een paar lepels azijn apart. Doe de rest van de azijn in de pan en roer er mosterdzaad, gember en suiker door. Voeg de voorbereide groente toe. Breng aan de kook en laat het dan zachtjes sudderen tot de groente gaar is, naar smaak knapperig of zacht, maar niet hard of papperig.
4. Spoel ondertussen de schone inmaakpotten met kokend heet water om, en zet ze omgekeerd op een schone theedoek tot het moment van vullen.
5. Meng de kurkuma door de rijstebloem en maak er met de apart gehouden azijn een papje van. Roer dit door het mengsel in de pan en breng alles, voorzichtig roerend aan de kook. Laat 2 tot 3 minuten doorkoken.
6. Vul met behulp van de jamtrechter de potten. Veeg evt. gemorste inmaak weg en draai meteen de deksels op de potten.
7. Plak er een etiket met naam en datum op. Bewaar op een koele, droge en donkere plaats.
8. Het lekkerste is het als de piccalilly een paar weken de tijd krijgt om de smaken goed op elkaar in te laten werken.

*) een mengsel van o.a. bloemkool, augurkjes, uitjes, courgette, rode paprika, worteltjes, doperwtjes, jonge tuinbonen, sperziebonen, bleekselderie. Evt. kan je ook groene tomaten gebruiken.

Dit recept zit in:

Type: groente, inmaak