Pompoenpannenkoekjes

Jaren geleden maakt ik voor een kinderfeestje met Halloween deze pannekoekjes als extra lekkernij. Pompoen kon mij niet zo bekoren, maar met Halloween hoort er nou eenmaal pompoen bij. Ik ging dus op zoek naar recepten om  iets lekkers daarmee te maken en kwam een Zuid-afrikaans recept tegen voor “pampoenkoekies”. Het afrikaans verschilt van het nederlands, maar met een beetje inzet is de taal nog wel te begrijpen, en het recept leek me het proberen waard. Het resultaat beviel zo goed dat ik de koekjes nog steeds zo nu en dan maak, hoewel ik wel enigzins ben afgedwaald van het oorspronkelijke recept. Maar de basis blijft natuurlijk hetzelfde.

Je begint met de pompoen. Schil hem en snij in blokjes. Zet dat op een zacht vuurtje met een bodempje water en kook de pompoen zacht en gaar. Maak er puree van. Voor dit recept heb je ongeveer 500 ml puree nodig. Wat je over hebt kan je in de vriezer bewaren.

Om de pannekoekjes te maken heb je nodig:
ca. 500 ml ongezoete pompoenpuree
3 à 4 volle eetlepels bloem (spelt of tarwe)
1 tl natriumbicarbonaat (baksoda, dubbelkoolzure soda)
1/2 tl gemalen kaneel
scheutje karnemelk
2 losgeklopte eieren
boter om in te bakken
kaneelsuiker
evt. citroenpartjes voor de garnering

Verder heb je nodig:
Een koekenpan

En zo maak je het:
1. Meng bloem, bakpoeder en kaneel door elkaar.
2. Voeg de losgeklopte eieren en het pompoenmoes en een klein scheutje karnemelk toe en meng goed door elkaar tot een dik beslag.
3. Verwarm wat boter in de koekenpan en schep het lepels van het beslag in de hete boter om 3 a 4 kleine pannekoekjes per keer te maken. Bak ze aan beide kanten goudbruin. Ga door tot het beslag op is.
4. Leg de gare koekjes op een serveerschaal en garneer evt. met partjes citroen. Serveer de koekjes met kaneelsuiker.

 

Dit recept zit in:

Type: herfst, klein gebak, nagerecht, vruchtgroenten