Pompoentaart

Pompoentaart met honing en room

Het werd tijd dat ik de pompoen ging verwerken die ik in november had meegekregen van de Historische Groentenhof. Wat zou het worden? Soep, stoofpot of taart? Stemmen gingen op voor taart en dus dat werd het. Maar dan zou ik wel mijn best doen om er iets speciaals van te maken, want zeg nou zelf, een pompoen die je van ver haalt daar moet je wel iets aparts mee maken, toch? Met in mijn hoofd een lijstje van in huis aanwezige ingredienten zocht ik naar verschillende recepten voor pompoentaart; kwam een combinatie tegen van pompoeninmaak met honing, en gaandeweg bedacht ik dat ik wel wat met die honing en daarbij nog wat room kon doen. Het resultaat was een fraaie taart die het goed doet bij een high tea of een mok koffie. En natuurlijk ook als toetje na een lichte maaltijd.

Je hebt nodig

Voor het deeg:
230 gram bloem
snufje zout
100 gram boter
1 ei
70-80 gram vloeibare honing
klein klontje boter om in te vetten
Voor de vulling:
pompoen, je hebt ca. 750 gram schoongemaakte pompoen nodig, in flinke dobbelstenen gesneden
ca. 250 gram honing
1 kaneelstokje
ca. 100 ml slagroom
1 ei
2 lepels bloem
snufje kaneel

Verder heb je nodig

een kookpan met deksel, een springvorm met een diameter van 24 cm, evt. een stukje bakpapier, een deegkom, een deegroller. Een foodprocessor is handig maar niet noodzakelijk.

En zo maak je het

Voorbereiden

1. Begin met het voorbereiden van de vulling. Schil de pompoen, verwijder de pitten en de draden en snijd het pompoenvlees in flinke dobbelstenen. Zet de pompoenblokjes op met een bodempje water, de honing en het kaneelstokje. Breng aan de kook en zet dan laag met het deksel op de pan. Laat 1,5 tot 2 uur zachtjes koken zodat de pompoen enigzins glazig wordt. Controleer af en toe dat het niet aanbrandt. Verwijder het kaneelstokje en laat het afkoelen.
2. Meng bloem met zout, en wrijf of snijd de boter erdoor tot het mengsel aanvoelt als fijn broodkruim. Dit gaat heel handig met een foodprocessor. Meng het ei en de honing erdoor en kneed er met de hand een soepel, niet plakkerig deeg van. Voeg evt. iets extra bloem toe.

Bereiden

3. Bekleed de bodem van de springvorm met een velletje bakpapier en vet de zijwanden van de vorm in. Verwarm de oven voor op 180 graden.
4. Meng slagroom, ei en bloem tot een glad papje.
5. Rol het deeg uit tot een lap met een diameter van ca. 3 mm. en bekleed hiermee de springvorm. Snijd het deeg netjes af tot halverwege de randen. Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem.
6. Bak 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
7. Rol in de tussentijd het overgebleven deeg uit tot een dunne lap en snijd hier smalle stroken van.
8. Haal de voorgebakken deegbodem uit de oven en schep de pompoenblokjes er in, giet het roommengsel hierover, verdeel goed, en strooi een snufje kaneel over de taart. Van de stroken deeg kan je een raster op de taart leggen, en je werkt hier de buitenrand mee af.
9. Bak nu de taart 30-35 minuten tot het deeg goudbruin is.
10. Laat een paar minuten afkoelen voor je de rand van de springvorm afhaalt. Dan verder helemaal af laten koelen voor je hem in punten snijd.


Moeilijkheidsgraad: Vraagt aandacht
Prijsniveau: redelijk

Dit recept zit in:

Type: gebak, nagerecht, vruchtgroenten