Preisoep

Prei, een groente die ik wel wat vind hebben, een beetje chique uitstraling en toch ook gewoon. Op de een of andere manier zet ik het echter bijna nooit op tafel zet. Ik hou nu eenmaal niet zo van de geijkte combinatie met aardappels. Maar toen ik van de week mooie prei voor niet veel geld bij de groente-afdeling zag liggen heb ik me niet lang bedacht en ze meteen in mijn winkelkarretje gelegd. Die korte bedenktijd had ik nodig om te weten wat ik ermee wilde doen, en dat zou soep gaan worden.
Deze romige preisoep is licht gebonden maar wel glutenvrij. De kerrie en santen geven er een Oosters tintje aan.

Voor ruim 2 liter soep heb je nodig:
4 preien,  middel tot dik
25 gram boter of  kokosolie *)
1/2 eetlepel kerrie
1/2 eetlepel kurkuma
2 eetlepels rijstebloem
100 gram geconcentreerde kokos-crème (santen)
2 theelepels (keltisch) zeezout
1/4 theelepel gemalen piment
water

Verder heb je nodig:
een snijplank, een mes, een ruime pan (ca 3,5 liter inhoud) met deksel, een houten spaan, een staafmixer **), en maatlepels zijn handig

En zo maak je het:
1. Was de prei, verwijder evt. het buitenste blad, snij het kontje met worteltjes eraf, en snij in stevige ringen. Zet ongeveer een flinke soepkom van de mooiste ringen apart.
2. Verwarm de boter in de pan, voeg de kerrie en kurkuma toe om de smaak vrij te maken (myoteren). Voeg de rest van de prei toe en fruit dit, terwijl je regelmatig de groente omschept met de houten spaan.
3. Wanneer de prei flink geslonken is strooi je er de rijstebloem over en roert dit er goed doorheen. Laat even meegaren, en blus daarna af met 0,75 l water. Roer goed om klonteren tegen te gaan. Laat dit met het deksel op de pan ca. 15 minuten zachtjes pruttelen.
4. Maak alles fijn met de staafmixer *). Voeg dan nog een liter water toe, en het blokje santen. Breng de soep aan de kook onderwijl roerend tot de santen is gesmolten. Proef en voeg naar smaak zout en piment toe.
5. Als de soep kookt voeg je de achtergehouden prei toe, zet de warmtebron laag en laat alles nog een minuut of 5 zachtjes doorkoken.

*) Gebruik voor een veganistische versie van deze soep kokosolie.

**) Als je geen staafmixer hebt, kan je het ook fijn maken in de blender, of de foodprocessor. Maar je kan het ook door een zeef wrijven. Heb je nog zo’n ouderwetse roerzeef? daar kan het ook mee.

 

Dit recept zit in:

Type: glutenvrij, groente, soep, vegan, vegetarisch