Pruimenjam

Pruimenjam met sinaasappel en walnoot. Dit recept heeft mijn passie voor jamkoken aangewakkerd. Deze jam valt onder de categorie “luxe jams” zoals een lieve oude dame het ooit noemde. En dat komt dan gewoon uit eigen keuken.

Voor ca. 4 potten:
1250 gram pruimen (bv. reine victoria)
2 sinaasappels
1 klein kopje water
1 kg suiker
250 g gepelde walnoten

Verder nog: een grote pan met stevige bodem, een brandschone uitgekookte zakdoek of katoenen doekje, een lepel, een soeplepel, lege jampotten met bijpassende goed-sluitende twist-off deksels, een jamtrechter is handig maar niet noodzakelijk

1. Was de pruimen, verwijder de pitten. Bind de pitten in een katoenen doekje. Boen de sinaasappels schoon, pers het sap eruit, en snijd de schil in dunne reepjes.
2. Breng de pruimen, pitten, sinaasappelschil en -sap, en het water aan de kook in een grote pan met stevige bodem. Laat dit zachtjes koken met het deksel op de pan tot het fruit zacht is (ca. 1 uur). Roer af en toe om aanzetten te voorkomen, voeg indien nodig iets water toe. Verwijder het zakje met de pitten.
3. Doe in de tussentijd de suiker in een hittebestendige schaal en verwarm het in een lauwe oven van ca. 110 gr. C. (Dit zorgt ervoor dat de suiker sneller oplost in de vruchtenmassa).
Maak de potten en de deksels met kokendheet water en soda goed schoon, spoel goed na met schoon kokendheet water. Zet alles omgekeerd op een brandschone theedoek om uit te lekken.
4. Hak de walnoten in grove stukjes.
5. Voeg de warme suiker bij het fruit in de pan en roer tot het is opgelost. Breng het daarna aan de kook en voeg de stukjes walnoot toe. Laat stevig doorkoken tot het geleerpunt is bereikt (laat een druppel jam op een koud bord vallen, als je na 1 minuut er tegen aan duwt en de jam gaat rimpelen is het geleerpunt bereikt – zet tijdens het testen het vuur laag onder de jam).
6. Vul de schone potten tot net onder de rand, als je diehebt gebruik hiervoor een vultrechter. Veeg evt. gemorste jam met een schone doek weg, en doe dan de deksels op de potten. Laat enigszins afkoelen en zet dan de potten omgekeerd op de theedoek om geheel af te koelen. Op deze manier worden de stukjes noot en schil goed door de jam verdeeld.
7. Plak etiketten met datum en naam op de potten en bewaar ze op een koele, donkere, droge, goed geventileerde plaats.

Bron: The Complete Farmhouse Kitchen Cookbook

Zie ook: Basisregels voor jam maken.

Dit recept zit in:

Type: fruit, inmaak, steenvruchten