Pruimensaus

Een lekkere vruchtensaus bij een toetje? De flesjes uit de winkel halen het niet bij deze zelfgemaakte pruimensaus, die heerlijk fris en fruitig smaakt. Maak je hem met kwetsen dan krijgt het een dieprode kleur, daar heb je geen toegevoegde kleurstoffen voor nodig!

Wat heb je nodig?
Pruimen, bij voorkeur kwetsen, die hebben een dieppaars-blauwe schil (van 5 à 6 ons pruimen krijg je ca. 0,5 liter)
Palmsuiker

Verder heb je nodig:
Een pan met deksel, een litermaat, een blender, keukenmachine of een staafmixer

En zo maak je het:
1. Was de pruimen, snij ze doormidden en verwijder de pit. Met kwetsen gaat dat makkelijk, bij de rijpe vruchten liggen de pitten er nagenoeg los in. Doe de pruimen met 1 à 2 eetlepels water in de pan. Doe het deksel erop, zet het op het vuur en breng het langzaam aan de kook. Controleer door te roeren of de pruimen niet aan de bodem zetten, voeg anders nog een heel klein beetje water toe.
2. Laat een poosje zachtjes pruttelen met het deksel op de pan tot de pruimen zacht zijn. Roer af en toe om aanzetten te voorkomen.
3. Als de pruimen zacht en gaar zijn doe je de massa over in de keukenmachine of blender en draai tot een egale massa/vloeistof. Heb je dat niet gebruik dan de staafmixer hiervoor.
4. Meet de vloeistof en doe het terug in de pan, en zet die weer op het lage vuur. Voeg per 0,5 liter 50 à 55 gram palmsuiker toe, doe het deksel weer op de pan en laat de suiker af en toe roerend oplossen.
5. Wanneer de suiker is opgelost kan het deksel van de pan en het vuur wat hoger om de saus in te koken tot de gewenste dikte. Wel af en toe roeren om aanzetten te voorkomen.
6. Laat de saus afkoelen en doe hem over in goed schoongemaakte (gesteriliseerde) potjes. In de koelkast zeker enkele dagen houdbaar.

Dit recept zit in:

Type: bijgerecht, steenvruchten