Rasgulla

Van het weekend kreeg ik zomaar een blik rasgulla en een verwijzing naar een recept hiervoor. Ik kende het niet, maar het blijkt een Indiaas nagerecht te zijn, een soort van zoete wrongelballetjes in siroop. Op het bij het recept behorende youtube filmpje leek het me vrij bewerkelijk, maar eigenlijk valt dat best mee. Je hebt maar drie ingrediƫnten nodig, plus de nodige tijd om het te maken, maar het grootste deel daarvan is rusttijd dus dat valt allemaal best mee.
De volgende dag heb ik meteen verse rauwe melk gehaald bij de boer om het zelf te maken, en dat lukte prima. Hier is het recept voor deze aparte zuivelballetjes.

Voor 8 balletjes (4 personen) heb je nodig:
1 liter niet-gehomogeniseerde melk *)
1 citroen
2 kopjes suiker
water

Verder heb je nodig:
een ruime pan met goedsluitend deksel, een vergiet, een ruime kom, een schone theedoek, een houten lepel, een schaal met deksel

En zo maak je het:
1. Pers de citroen uit. Leng het sap aan met 1 Ć  2 eetlepels water.
2. Breng de melk al roerende aan de kook. Roeren is belangrijk zodat er geen vel vormt en de melk niet aan de bodem gaat zitten.
3. Als de melk kookt voeg je het citroensap toe en roert dat even goed door. De vaste bestanddelen van de melk scheiden zich nu van de vloeibare. De vloeistof heeft een enigzins geel-groene kleur. Laat het op zacht vuur een halve minuut doorkoken.
4. Spoel de theedoek goed met heet water. Zet het vergiet op de kom, en leg de schone theedoek in het vergiet. Giet de wrongelmassa in het vergiet en laat de wei uitlekken. Spoel na met water om zoveel mogelijk van het citroensap eruit te wassen.
5. Til de theedoek op en pers voorzichtig nog wat vocht uit de wrongel. Niet te hard drukken anders wordt de wrongel te droog. Laat de bal wrongel in de theedoek nog een minuut of tien in het vergiet hangen.
6. Maak ondertussen een suikersiroop van 2 kopjes suiker en 7 kopjes water. Breng dit langzaam in een ruime, niet te lage pan aan de kook.
7. Terwijl de suikersiroop op het vuur staat ga je de wrongel kneden om een fijne structuur te krijgen. Het kneden doe je met je handen, wanneer je voelt dat het vettig aan gaat voelen is het lang genoeg gekneed. Vorm er nu 8 kleine balletjes van (met een diameter van ca. 2 cm.)
8. Wanneer de suikersiroop kookt laat je de balletjes een voor een erin vallen. Doe het deksel op de pan en laat ze 15 minuten koken op een hoog vuur. Na vijf minuten controleer je ze en roert ze voorzichtig door. Daarna deksel er weer op tot het einde van de kooktijd.
9. Schep de balletjes in een schaaltje en schenk er een royale hoeveelheid van de suikersiroop over tot ze net onderstaan. Dek de schaal af en laat de rasgulla 6 tot 7 uur staan.

*) Kijk hiervoor op het pak of de fles.

Dit recept zit in:

Type: nagerecht, oosterse keukens, zuivel