Romige ijskoffie

Romige ijskoffie

Op een zomerse dag is het zaak dat je veel water drinkt. Maar soms wil je wel eens wat anders tussendoor, iets met wat meer smaak, iets speciaals. Op zo’n moment is ijskoffie een koel alternatief. Nu kun je gewoon zwarte koffie over fijngehakt ijs schenken, maar omdat ik van romige, zoete koffie hou bedacht ik een koude variatie van de koffie-verkeerd: Romige ijskoffie!

Gemaakt met vers gezette koffie. Erg lekker is het wanneer je die met de hand zet, dus langzaam opschenken via een filter.
Wel ruim van te voren maken i.v.m. het afkoelen.

Voor 4 glazen heb je nodig

ca. 3,5 dl sterke versgezette koffie (4 maatschepjes koffie, en kokend water)
ca. 2,5 dl melk
4 (volle) theelepels suiker
4 bolletjes vanille-ijs
evt. een snufje cacaopoeder

Verder heb je nodig

een koffiepot, een koffiefilter, een filterzakje, een pannetje, een litermaat met verdeling in deciliters, een grotere pan of kom, een (thee)zeefje, een ijsbolletjesschep, een blender, serveerglazen, rietjes

En zo maak je het

Voorbereiden

1. Zet de koffiepot klaar met filter, filterzakje en koffie. Breng water aan de kook en zet de koffie.
2. Breng in het pannetje pan de melk aan de kook.
3. Meet 3,5 dl koffie af, en doe dat in de grotere pan of kom. Schenk de hete melk door het zeefje bij de koffie. Doe de suiker erbij en roer tot die is opgelost. Laat het afkoelen.

Bereiden

4. Voor het serveren de bolletjes vanille-ijs met de koude koffie in de blender doen en ca. 30-45 seconden flink laten draaien tot het ijs fijn is en er een schuimlaagje op zit.
5. Schenk de ijskoffie in de glazen, schep er wat schuim op en strooi er evt. een snufje cacao over.

Dit recept zit in:

Type: drank, zomer, zuivel