Seroendeng

je Als je eenmaal zelfgemaakte seroendeng hebt geproefd wil je nooit meer dat kant en klare spul uit de supermarkt vandaan. Dat zelfmaken is helemaal niet moeilijk, en in een goed afgesloten pot kan je het gerust een poos bewaren.

Je hebt nodig: *)

1 middelgrote ui
1,5 theelepel kurkuma (koenjit, geelwortel)
1,5 theelepel ketoembar (korianderzaad)
1/2 theelepel djinten (komijn)
1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
1/4 theelepel djahé
snuf kardemom
snuf nootmuskaat (liefst versgeraspt)
snufje kruidnagel
snufje kaneel
1 1/2 ons geraspte kokos (droog)
100 gram gezouten (vlies)pinda’s
1 eetlepel geraspte ruwe rietsuiker of goela djawa
2 eetlepels olie

*) Alle specerijen worden gemalen afgemeten en gebruikt. Natuurlijk kan je ook variëren met de specerijen, vooral die waarvan je slechts een snufje gebruikt.

Verder heb je nodig:

een snijplank en mes, een koekenpan, een houten lepel of spatel, een aardewerken of porseleinen schaal

Zo maak je het:

  1. Begin met de ui, snij die zo fijn mogelijk. Vermeng de specerijen met elkaar.
  2. Verhit de olie in de koekenpan. Fruit de ui een paar minuten aan, voeg dan de specerijen toe en myoteer een paar minuten.
  3. Strooi dan de kokos bij het ui-specerijenmengsel, vermeng goed (door de kurkuma kan je dat uitstekend controleren), en bak dit onder voortdurend omscheppen een paar minuten, tot de kokos droger wordt en enigzins lichtbruin wordt. Dan meteen van de warmtebron afhalen. Voeg de zoute pinda’s en de suiker toe, en meng dit door het kokosmengsel onder voortdurend omscheppen. Zodra alles goed door elkaar gemengd is de seroendeng in een aardewerken of porseleinen schaal overdoen en blijven omscheppen tot het enigzins is afgekoeld.
  4. Dan verder laten afkoelen tot koud. Je kunt het nu serveren of in een goed afsluitbare pot overdoen. Deze seroendeng blijft een paar weken goed van textuur en smaak.

Dit recept zit in:

Type: bijgerecht, noten en pinda's, oosterse keukens