Sigara böregi

Sigara böreği

Deze pasteitjes hebben een sigaarvorm. De letterlijke Turkse vertaling van “sigara böreği” is “sigaretvormig pasteitje”. Doorgaans hebben ze een kaasvulling. Ik heb ze in Turkije zelf twee weken geleden voor het eerst gegeten. Ze vielen zo goed in de smaak dat ik thuis ook aan de gang ben gegaan om ze te maken. Ook nu waren ze erg lekker!

Sigara böreği worden oorspronkelijk gemaakt met yufkadeeg, wat verkrijgbaar is bij de Turkse winkel. Maar je kunt hier ook phyllodeeg voor gebruiken, en dat vind je bij een goedgesorteerde supermarkt in het vriesvak.
Ik geef hier een recept waarbij met kant en klaar phyllodeeg wordt gewerkt maar je kan het deeg (yufka of phyllo) natuurlijk ook zelf maken.

Je hebt ervoor nodig

ca. 100 gram phyllodeeg, in driehoekjes gesneden.
ca. 200 gram feta
groene kruiden zoals peterselie, dille en/of munt
gemalen zwarte peper en/of cayennepeper
1 ei, gesplitst
olie om te frituren

Verder heb je nodig

een schone, enigzins vochtige theedoek, een kommetje, een kom, een frituurpan of een ruime pan met een schuimspaan, keukenpapier, een serveerschaal of -bord

En zo maak je ze

1. Snijd het phyllodeeg in driehoeken. Bedek ze daarna met een enigszins vochtige theedoek tegen het uitdrogen. Klop het eiwit los in het kommetje.
2. Verkruimel in de kom de kaas, roer er naar smaak de groene kruiden en de peper door. Meng daarna de eidooier erdoor.
3. Pak dan een velletje deeg en leg aan een kant een dunne reep van de vulling. Bestrijk de rand van de andere kanten van het deeg met wat van het losgeklopte eiwit. Begin nu het deeg aan een van de puntjes aan de vullingkant op te rollen, zoals op het plaatje hieronder. Zorg dat de deegranden goed op elkaar geplakt zitten.
4. Verhit de olie en frituur hierin de pasteitjes enkele minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna uitlekken en leg ze even op een absorberend stukje papier.
5. Voor het serveren leg je ze op een mooi bordje en garneert ze met een toefje van de gebruikt groene kruiden.

Hoe je börek oprolt
Hoe je börek oprolt