Sigara böreği

Deze pasteitjes hebben een sigaar vorm. De letterlijke Turkse vertaling van “sigara böreği” is “sigaretvormig pasteitje”. Doorgaans hebben ze een kaasvulling. Ik heb ze twee weken geleden voor het eerst gegeten in Turkije zelf, en ze vielen zo goed in de smaak dat ik thuis ook aan de gang ben gegaan om ze te maken. En ook deze keer waren ze erg lekker!

Ze worden oorspronkelijk gemaakt met yufkadeeg, wat verkrijgbaar is bij de Turkse winkel. Maar je kunt hier ook phyllodeeg voor gebruiken, dat je bij een goed gesorteerde supermarkt in het vriesvak kunt vinden.
Ik geef hier een recept waarbij met kant en klaar phyllodeeg wordt gewerkt maar je zou het deeg (yufka of phyllo) natuurlijk ook zelf maken.

Je hebt ervoor nodig:
ca. 100 gram phyllodeeg, in driehoekjes gesneden.
ca. 200 gram feta
groene kruiden zoals peterselie, dille en/of munt
gemalen zwarte peper en/of cayennepeper
1 ei, gesplitst
olie om te frituren

Verder heb je nodig:
een schone, enigzins vochtige theedoek, een kommetje, een kom, een frituurpan of een ruime pan met een schuimspaan, keukenpapier, een serveerschaal of -bord

En zo maak je ze:
1. Snijd het phyllodeeg in driehoeken. Bedek ze met een enigzins vochtige theedoek tegen het uitdrogen. Klop het eiwit los in het kommetje.
2. Verkruimel in de kom de kaas, roer er naar smaak de groene kruiden en de peper door. Meng daarna de eidooier er door.
3. Pak een velletje deeg en leg aan een kant een dunne reep van de vulling. Bestrijk de rand van de andere kanten van het deeg met wat van het losgelopte eiwit. Begin nu het deeg aan een van de puntjes aan de vullingkant op te rollen. Zorg dat de deegranden goed op elkaar geplakt zitten.

2013-6559-pastei 2013-6560-pastei
4. Verhit de olie en frituur hierin de pasteitjes enkele minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken en leg ze even op een absorberend stukje papier.
5. Voor het serveren leg je ze op een mooi bordje en garneert ze met een toefje van de gebruikt groene kruiden.