Sleedoorn voor sleedoornslok

Sleedoornslok

Eindelijk is het zover, het vriest ’s nachts! En nachtvorst is wat je moet hebben als je het optimale aroma van sleepruimpjes wilt hebben. Nachtvorst zorgt ervoor dat de wrange vruchten van de sleedoorn iets zachter en aromatischer worden. Ze zijn dan nog steeds wrang, zijn ook absoluut niet om rauw in te bijten: je mond trekt er nog steeds compleet van samen, maar ze zijn uitermate geschikt om er een heerlijk drankje mee te maken, nl.  Engelse “sloe gin”, en dat deze “sleedoornslok” in Nederland ook erg lekker smaakt is niet meer dan natuurlijk.

Hoe ga je te werk om dit drankje te maken?

Sleepruimen kan je niet kopen, die moet je wildplukken. Als je een plek weet waar ze groeien is dat helemaal fijn. Weet je dat niet, dan kan je op de wildplukwijzer zoeken naar locaties. Uiteraard pluk je met respect voor de natuur, en niet meer dan je nodig hebt.
Pluk genoeg om er een fles voor de helft mee te vullen. Spoel de vruchtjes even af en prik ieder pruimpje met een stopnaald verschillende keren in. Doe ze in de fles, strooi er met behulp van een trechter suiker op, of gebruik hier kandijklontjes voor. De fles is nu voor ongeveer 2/3 gevuld. Schenk nu de alcohol erover, brandewijn of gin is prima geschikt. En dan komt het wachten. Een week of zes minimaal (lekker voor de kerstborrel), maar langer maakt het nog lekkerder. Iedere week even schudden kan geen kwaad.

Langzaam verandert de kleur van de alcohol naar een dieprood, en met de kleur komt ook de smaak aan de brandewijn.

Dit recept zit in:

Type: alcohol, drank, engelse keuken, steenvruchten