Sodabrood

Ook wel bekend als Iers brood, of Iers sodabrood. Oorspronkelijk gemaakt met tarwe, maar in dit recept gebruik ik spelt.

Denk er om: Voor dit brood GEEN keukensoda gebruiken, dat is niet geschikt voor consumptie. Je hebt hier dubbelkoolzure soda voor nodig, dat je kunt kopen bij de drogist, bij Chinese of Indische toko’s, of in gezondheidswinkels. Het wordt ook wel natriumbicarbonaat, baksoda, maagzout, of op zijn engels bakingsoda genoemd.
Het deeg moet snel worden gemaakt en heel kort gekneed. Op die manier krijg je een luchtig brood. Het is geen bewaarbrood, je moet het dus vers eten, maar het kan wel goed worden ingevroren.
Je kan van de opgegeven hoeveelheid 1 middelgroot rond brood maken of 6 kleine bolletjes.

Je hebt nodig:
450 gram volkoren speltmeel
1 theelepel dubbelkoolzure soda
1 theelepel zout
ca. 300 ml karnemelk *)

Verder heb je nodig:
Een kom, een velletje bakpapier

En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
2. Hou van het meel een kopje apart en meng de rest met de dubbelkoolzure soda en het zout door elkaar in een kom.
3. Voeg bijna alle karnemelk toe en meng het snel tot een zachte massa. Het mag wat plakkerig zijn maar niet te slap. Voeg evt. wat van het achtergehouden meel of het laatste scheutje karnemelk toe om de juiste consistentie te krijgen.
4. Doe wat van het overgebleven meel op je handen en kneed nu snel tot een soepel deeg. Maak er dan een 3 à 4 cm. dikke schijf van. Leg deze op een stuk bakpapier op de bakplaat. Snij met een mes een kruis in de bovenkant.
5. Bak in het midden van de voorverwarmde oven, ongeveer 40 minuten. Als het brood gaar is moet het licht aanvoelen.

*) Het zuur van de karnemelk zorgt dat de dubbelkoolzure soda wordt geactiveerd. Heb je geen karnemelk? Gebruik dan gewone melk met een scheut citroensap.

Dit recept zit in:

Type: brood, gistvrij, snel, tarwevrij