Sorbetijs

Sorbetijs

Tijdens onze picknick zijn we niet aan de meegebrachte watermeloen toegekomen. Omdat weggooien zonde is heb ik er thuis een lekkere frisse sorbet van gemaakt.
Sorbetijs is erg lekker op zomerse dagen, en het maken is een fluitje van een cent. Maar ook als tussengerecht bij een chique diner of als afsluiting van een feestelijk etentje doet een sorbet het prima, en dat kan dan natuurlijk jaarrond.
Bij het maken heb je wel wat geduld nodig, omdat het bevriezen minstens 3 uur duurt.

Wat heb je nodig?

fruit
suikersiroop *)
evt. een extra smaakmaker **)
evt. wat citroen- of limoensap

Verder heb je nodig

een foodprocessor (blender of staafmixer werkt ook), een plastic bakje met deksel voor het bevriezen, een vork.

En zo maak je het

1. Pureer de vruchten in de foodprocessor. (Hou iets van het fruit apart voor garnering). Voor deze watermeloensorbet gebruikte ik 3 ons watermeloen, 1 ons aardbeien en een handje blauwe bessen (op het laatst even meegedraaid) om de zwarte pitjes van de meloen na te bootsen.
Gebruik je fruit wat snel verkleurt, (bv. peren) voeg dan wat citroen- of limoensap toe om het verkleuren tegen te gaan.
2. Meng met de suikersiroop. Op ca. 300 gram vruchtenpuree gebruik je 100 tot 150 ml siroop.
3. Voeg evt. een lepel likeur of een andere smaakmaker toe. Proef of de puree zoet en smaakvol genoeg is. Voeg zonodig nog wat suikersiroop of smaak bij.
4. Doe de massa in het plastic bakje, deksel erop en zet het in de vriezer.
5. Roer om de 30-40 minuten de massa even goed door om de vorming van grote ijskristallen tegen te gaan.
6. Serveer in een mooie coupe en gebruik een stukje fruit om te garneren.

*) Maak met water en suiker een siroop. Gebruik per ml water eenzelfde hoeveelheid suiker in grammen (dus op 100 ml water gebruik je 100 gram suiker). Verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost, zet het vuur dan hoger en kook de siroop een minuut of 10 door. Laat afkoelen voor je het gebruikt.
**) Bv. likeur of specerijen

Dit recept zit in:

Type: feestelijk, fruit, zomer