Speciaal uit Groningen

Bij het zoeken naar informatie kwam ik een heleboel typisch Groninger producten en gerechten tegen. De Groningse specialiteiten dus. Wat mij bekend is – van  horen zeggen, of echt geproefd – heb ik hieronder neergezet.

Streekgerechten en -dranken

• Blote billetjes in het gras (snijbonen en witte bonen)
Boerenjongens (drank)
Boerenmeisjes (drank)
Fladderak (drank)
• Groninger koek
• Groninger mosterd (een grove pittige mosterd)
• Groninger worst (metworst)
Heetbier (haitbier)
• Kniepertjes, nieuwjaarsrolletjes (deze zijn ook bekend in Drenthe, Twente, Achterhoek)
• Krentjebrij (ook bekend in Overijssel)
Mollebonen
Mosterdsoep
• Oude wijvenkoek (snijkoek met een uitgesproken anijssmaak)
• Stip (boekweitpap) (is ook bekend in Drenthe en Overijssel)

Zoals ik hierboven al aangaf, deze lijst is verre van compleet, de gastvrije Groningers hebben echt veel meer specialiteiten te bieden.

 

Dit recept zit in:

Type: specialiteit