Speciaal uit Groningen
Bij het zoeken naar informatie kwam ik een heleboel typisch Groninger producten en gerechten tegen. De Groningse specialiteiten dus. Wat mij bekend is – van horen zeggen, of echt geproefd – heb ik hieronder neergezet.
Streekgerechten en -dranken
• Blote billetjes in het gras (snijbonen en witte bonen)
• Boerenjongens (drank)
• Boerenmeisjes (drank)
• Fladderak (drank)
• Groninger koek
• Groninger mosterd (een grove pittige mosterd)
• Groninger worst (metworst)
• Heetbier (haitbier)
• Kniepertjes, nieuwjaarsrolletjes (deze zijn ook bekend in Drenthe, Twente, Achterhoek)
• Krentjebrij (ook bekend in Overijssel)
• Mollebonen
• Mosterdsoep
• Oude wijvenkoek (snijkoek met een uitgesproken anijssmaak)
• Stip (boekweitpap) (is ook bekend in Drenthe en Overijssel)
Zoals ik hierboven al aangaf, deze lijst is verre van compleet, de gastvrije Groningers hebben echt veel meer specialiteiten te bieden.