Zadencrackers

Spelt-zadencrackers

Heerlijke crackers voor bij een kaasplank of als toastjes om met salade te beleggen, maar als droog knabbeltje tussendoor zijn ze ook best lekker.

Voor 50-60 crackers heb je nodig

350 gram volkoren speltmeel
1/2 eetlepel gedroogde gist
2 theelepels zout
ca. 2 dl lauwwarm water
scheut azijn
4-5 eetlepels olijfolie
3 eetlepels van elk van deze zaden: maanzaad, lijnzaad, sesamzaad

En zo maak je ze

1. Hou een kopje meel apart en meng de rest met gist en zout in een kom.
2. Voeg bijna al het water, de azijn en de olie toe en kneed hier snel een samenhangend deeg van. Evt. wat water bij voegen als het te stevig is, of wat meel toevoegen als het te slap is.
3. Zet het deeg op een redelijk warm plekje te rijzen met een theedoek over de kom. Bv. in de buurt van de kachel of in het zonnetje op de vensterbank.
4. Als het deeg voldoende is gerezen verdeel je het in drie stukken. Kneed door ieder stuk 2 eetlepels van een van de zaden om drie verschillende soorten zadencrackers te krijgen. Rol het deeg tot een dikte van 1-2 mm uit. Bestrooi de lap met nog een lepel van de door het deeg geknede zaden en rol die met de deegroller lichtjes in het deeg.
5. Verwarm de oven voor op 190 graden C.
6. Prik met een vork gaatjes in de deeglap. Verdeel het nu in vierkantjes, rechthoekjes of driehoekjes, of steek er met een glas rondjes uit.
7. Leg de deegplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat, en bak de crackers ca. 15-18 minuten in de voorverwarmde oven.
8. Haal ze als ze gaar en stevig zijn uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat of op een rooster. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Dit recept zit in:

Type: brood, klein gebak, tarwevrij, voorbereiding