Sperziebonen-paprika zoetzuur

Met al die sperziebonen die zo goed groeien, en een dochter die zure sperziebonen lekkerder vindt dan de gewone gekookte, sla je dus aan het experimenteren. En dan maak je zoetzuur van sperziebonen.

Voor 2 grote potten heb je nodig:
ca. 500 gram sperziebonen, (ik heb gele, die kan je goed inmaken, maar met groene gaat het ook wel)
1 rode paprika (want dat kleurt er leuk bij)
2 lepels zout (dessertlepels)
ca.  0,75 liter azijn (ik weet het nooit zo goed, ik maak liever te veel dan te weinig)
2 of 3 laurierblaadjes (afhankelijk van hoeveel potten je denkt te vullen, voor iedere pot een blaadje)
1 dessertlepel peperkorrels
1 theelepel paprikapoeder
1 afgestreken eetlepel suiker (ongeraffineerde rietsuiker)

1. Van de sperziebonen de puntjes eraf halen, paprika in reepjes snijden. Paprikareepjes in een kom bestrooid met een dessertlepel zout wegzetten.
2. Sperziebonen even (gele bonen 1 minuut, groene bonen 2 minuten) blancheren, goed met koud water afspoelen om ze af te laten koelen.
Afgekoelde sperziebonen bij de paprikareepjes doen en ook bestrooien met een lepel zout.
3. Een uurtje of twee laten staan, ik schat dat maar zo’n beetje, in ieder geval totdat de groenten flink wat van hun vocht hebben losgelaten. Daarna dit vocht afgieten of door een vergiet laten weglekken.
4. In de tussentijd de azijn in een pan heel langzaam verwarmen met de laurierblaadjes, de peperkorrels en het paprikapoeder. Als het bijna kookt vuur uit, een lepel suiker erdoor roeren, en af laten koelen.
5. Maak een paar lege jampotten of pindakaaspotten schoon: met kokendheet sodawater omwassen, en met kokendheet water goed naspoelen. Omgekeerd op een schone theedoek laten uitdruipen. Werk hygiënisch!!

6. De goed uitgelekte groenten in de schone potten doen, per pot een laurierblaadje ertussen schikken, als het even kan geef je het blaadje een plaatsje bij het “raam”. Dan de (liefst nog lauwwarme) azijn erop schenken, en de schone deksels erop draaien.
7. Etiket met naam en datum erop plakken. Bewaren op een koele, droge, donkere plaats.

Dit recept zit in:

Type: groente, inmaak