Stoofperen
De klassieke stoofperen met een warme, volle en fruitige smaak. Dit is een recept waar geen suiker bij wordt gebruikt, het verrassende is dat je die ook helemaal niet mist!
Het vraagt wel wat tijd, maar in feite is het recept oersimpel.
Je hebt nodig:
2 kilo stoofperen
1 fles (0,75 l) rode wijn. Een eenvoudige landwijn voldoet prima.
1 kaneelstokje
En zo maak je het:
1. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. *)
2. Spoel de peren even snel af, en doe ze dan in de pan met de wijn en het kaneelstokje.
3. Breng aan de kook op hoog vuur, zodra het kookt vuur laag (sudderbrander, laagste stand is prima) en laat het met het deksel op de pan sudderen tot de wijn is ingekookt tot een stroperige laag om de peren heen. Pas wel op dat het (tegen de tijd dat het klaar is) niet aan de bodem gaat vastzitten.
4. Verwijder het kaneelstokje. Presenteer warm of lauwwarm in een mooie schaal.
*) Voor een feestelijke presentatie kun je de peren ook heel laten nadat je ze hebt geschild. Laat dan de steeltjes wel aan deĀ peren zitten.