Suikerbrood

En dan wordt het Pasen, en is het grootste deel van de feestelijke stol al in de inwendige mens verdwenen. Toch wil je nog een zoet brood op de plank, en dan denk je “waarom geen suikerbrood”? Makkelijker kan bijna niet want je gebruikt voor dit suikerbrood gewoon het deegrecept voor de opgerolde zoete broodjes. Neem ruim twee keer de hoeveelheid en je hebt genoeg voor een flink brood. Zo gedacht, zo gedaan, en met lekker resultaat.

Voor een heel brood heb je nodig:
350 ml melk
40 gram suiker
60 gram boter
2 (kleine) eieren
ca. 700 gram bloem (spelt of tarwe)
12 gram gedroogde gist
3 gram (keltisch) zout
ca. 100 gram kleine suikerklontjes
klontje boter om in te vetten

Verder heb je nodig:
een pannetje, een kopje, een grote kom, een houten lepel, een schone theedoek, een bakvorm (lxbxh – 30x10x7 cm, voor brood of cake), klein stukje bakpapier

En zo maak je het:
1. Verwarm de melk met de suiker en de boter tot de suiker is opgelost en de boter gesmolten is. Je kunt af en toe roeren. Laat afkoelen tot lauw.
2. Klop de eieren even los.
3. Meng bloem, zout en gist in de grote kom.
4. Voeg het melkmengsel en de eitjes toe en roer met de houten lepel tot het gemengd is. Kneed dan met de hand snel tot een soepel deeg. Mocht het te plakkerig zijn, dan voeg je wat extra bloem toe; is het te droog,  dan een ietsepietsie melk  erbij. Bij spelt niet lang kneden, bij tarwe een paar minuten.
5. Zet het deeg op een warm plekje te rijzen, afgedekt met een schone theedoek, tot het in volume verdubbeld.
6. Maak ondertussen de broodvorm klaar. Leg daarvoor een smal stukje bakpapier op de bodem van de vorm, en vet de rest van de vorm in met wat boter.
7. Stomp met je vuist de lucht uit het deeg, en kneed de suikerklontjes erdoor. Zorg er voor dat de suikerklontjes zoveel mogelijk IN het deeg zitten. Leg dan het deeg in de  bakvorm, en laat het narijzen tot de vorm helemaal gevuld is.
8. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, en bak het brood in 25-30 minuten gaar.
9. Haal het uit de vorm, en klop er op. Klinkt het hol dan is het brood gaar, klinkt het wat doffer, doe dan terug in de vorm en bak nog een paar minuten.
10. Laat het brood afkoelen. Serveer het brood gesneden, besmeerd met boter.


Moeilijkheidsgraad: vraag aandacht
Prijsniveau: redelijk