Suikerpruimpjes

Suikerpruimpjes, of in het Engels “sugarplums” horen ontegenzeggelijk bij de kerstperiode. Een schaaltje met deze snoeperijtjes doet het dan ook goed op de kersttafel. Ze worden gemaakt met gedroogd fruit, honing en specerijen.
De naam komt van het ouderwetse Engelse “plum” voor gedroogd fruit , vergelijk ook de plumpudding die bij een traditioneel Engels kerstdiner op het menu staat. Het snoepje heeft een lange historie, in de 17e eeuw werden ze al als zodanig genoemd.
Pruimen komen in het onderstaande ingrediƫntenlijstje niet voor voor, hoewel de meer avontuurlijke koks hun fantasie kunnen loslaten op de verschillende soorten gedroogd fruit.

Voor ongeveer 50 stuks heb je nodig:
2 koppen geroosterde amandelen
1 kop gedroogde zoete abrikozen
1 kop dadels zonder pit
1/4 kop honing
2 theelepel geraspte sinaasappelschil
1 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel piment
1/2 theelepel nootmuskaat
suiker (palmsuiker, kristalsuiker of poedersuiker) of geraspte kokos (voor een paleo versie)

Verder heb je nodig:
een foodprocessor, een kom, een of twee ondiepe kommetjes

En zo maak je het:
1. Maak de noten en vruchten fijn in de foodprocessor. Doe het mengsel over in de kom.
2. Voeg honing, sinaasappelrasp en specerijen toe en kneed alles goed door elkaar. Zet het een kwartier tot een half uur in de koelkast.
3. Zet de kommetjes klaar met suiker en/of geraspte kokos.
4. Vorm van het fruit-notenmengsel balletjes van ter grootte van een kleine walnoot, en rol deze door de suiker of de geraspte kokos.
5. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Variatietips:
Met de noten en zuidvruchten kan je flink variĆ«ren. In plaats van amandelen zou je ook andere noten of een mengsel kunnen nemen (bv. pecannoten, hazelnoten, walnoten, amandelen, macadamia’s).
En vervang eens een deel van de abrikozen en dadels door wat gedroogde vijgen, gedroogde moerbeien en/of rozijnen, of misschien toch gedroogde pruimen.
Ook de specerijen hoeven niet strikt overgenomen te worden, een mengsel van bv. anijs, kardemom, piment en karwijzaad is ook lekker.

 

Dit recept zit in:

Type: feestelijk, fruit-gedroogd, glutenvrij, paleo, snoep, zoet