Sukadekoek

Nederland kent een aantal heerlijke koeksoorten. Een aparte categorie zijn de snijkoeken, waarvan iedereen wel de ontbijtkoek kent.  Daarnaast heb je ook nog oudewijvenkoek, kandijkoek, Deventer koek en Groninger koek om er maar een paar te noemen.

Nu ik weer roggebloem in voorraad heb besloot ik om een sukadekoek te bakken. De sukade had ik vorige week al bij onze notenkraam op de markt gehaald, daar had ik ineens zomaar zin in.
Zowel rogge als sukade zijn ingredienten van Groninger koek, maar of mijn koek nou naar origineel Groninger recept is gemaakt daar heb ik geen flauw idee van. Hij is in ieder geval wel lekker.

Je hebt nodig:
200 gram roggebloem
150 gram speltvolkorenmeel
2 theelepels dubbelkoolzure soda
100 gram ruwe rietsuiker
100 gram vloeibare honing
125 ml water
1 ½ eetlepel koekkruiden – o.a. met anijs, peper, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel enz. *)
een paar druppels citroensap
100 gram sukade
1 flinke lepel zachte boter

Verder heb je nodig:
evt. een vijzel met stamper *), een beslagkom, een cakevorm,

En zo maak je het:
1. Rasp de ruwe rietsuiker fijn. Snij de sukade in kleine stukjes.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Vet een cakevorm in en leg een velletje bakpapier op de bodem (op die manier kan je straks de koek makkelijker uit de vorm krijgen).
3. Verwarm in een pannetje op een laag vuur het water met de suiker en de honing. Roer tot de suiker is opgelost.

2014-7163-koek
4. Meng in een beslagkom het meel met het bakpoeder en het koekkruidenmengsel. Doe het suiker-honingmengsel bij het meel en roer goed door. Roer nu snel de sukadestukjes, de zachte boter en het citroensap goed door het beslag en doe het meteen daarna in de klaargemaakte cakevorm. Bedek dit met een velletje bakpapier.
5. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de eerste 30 minuten op 180 graden Celsius, zet daarna de oven op 200 graden Celsius en bak nog ca. 15 minuten. Haal 5 minuten voor het eind van de baktijd het bovenste velletje bakpapier eraf. Test of de koek gaar is door erin te prikken met een houten satestokje, komt die er droog uit dan is de koek gaar.
6. Haal de koek uit de oven, laat ongeveer 10 minuten staan en haal hem daarna uit de vorm. Nu helemaal af laten koelen.
7. Serveer in plakjes gesneden, evt. besmeerd met een likje boter.

*) Het lekkerste is als je de koekkruiden van hele specerijen maakt. Ga daarvoor als volgt te werk: Rasp een stukje van een muskaatnoot. Stamp peperkorrels, pimentbessen, kruidnageltjes, anijszaad, korianderzaad, een stukje kaneel, kardemomzaad (of zaaddoos) fijn in de vijzel. Heb je geen hele kruiden en/of geen vijzel met stamper, gebruik dan gemalen specerijen, maar stel je mengsel zelf naar smaak (geur) samen. Ruik en oordeel of je evt. nog iets wilt toevoegen van de een of andere specerij. Gebruik 1 ½ eetlepel van het mengsel.

Dit recept zit in:

Type: koek, nederlandse keuken, tarwevrij