Sukadekoek

Sukadekoek

Nederland kent een aantal heerlijke koeksoorten. Een aparte categorie zijn de snijkoeken, iedereen kent wel de ontbijtkoek .  Daarnaast heb je ook nog oudewijvenkoek, Deventer koek en Groninger koek om er een paar te noemen.

Nu ik weer roggebloem en sukade in de voorraadkast heb staan, besloot ik om een sukadekoek te bakken.
Zowel rogge als sukade zijn ingrediënten van Groninger koek. Ik heb echter geen flauw idee of mijn koek origineel Gronings is. Maar wel is ie lekker, dat in ieder geval.

Je hebt nodig

200 gram roggebloem
150 gram speltvolkorenmeel
2 theelepels dubbelkoolzure soda
100 gram ruwe rietsuiker
100 gram vloeibare honing
125 ml water
1 ½ eetlepel koekkruiden – o.a. met anijs, peper, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel enz. *)
een paar druppels citroensap
100 gram sukade
1 flinke lepel zachte boter

Verder heb je nodig

evt. een vijzel met stamper *), een beslagkom, een pannetje, een cakevorm, bakpapier

En zo maak je het

1. Rasp de ruwe rietsuiker fijn. Snij ook de sukade in kleine stukjes.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden C. Vet een cakevorm in en leg een velletje bakpapier op de bodem. (Oop die manier kan je straks de koek makkelijker uit de vorm krijgen).
3. Verwarm  op laag vuur in het pannetje het water met de suiker en honing. Roer tot de suiker is opgelost.
4. Meng in de beslagkom meel, bakpoeder en het koekkruidenmengsel. Doe er daarna het suiker-honingmengsel bij en roer goed door. Nu snel de sukadestukjes, de zachte boter en het citroensap goed door het beslag mengen. Schep meteen daarna in de klaargemaakte cakevorm. Bedek met een velletje bakpapier.
5. Zet het in de oven, en bak de eerste 30 minuten op 180 graden Celsius. Verhoog dan de temperatuur naar 200 graden en bak nog ca. 15 minuten. Haal 5 minuten voor het eind van de baktijd het velletje bakpapier eraf. Test op gaarheid door met een satéstokje in de koek te prikken. Komt dat er droog uit dan is de koek gaar.
6. Neem de koek uit de oven, laat ongeveer 10 minuten staan en haal hem daarna uit de vorm. Nu helemaal af laten koelen.
7. Serveer in plakjes gesneden, evt. besmeerd met een likje boter.

*) Het lekkerste is als je de koekkruiden van hele specerijen maakt. Ga daarvoor als volgt te werk: Rasp een stukje van een muskaatnoot. Stamp peperkorrels, pimentbessen, kruidnageltjes, anijszaad, korianderzaad, een stukje kaneel, kardemomzaad (of zaaddoos) fijn in de vijzel. Heb je geen hele kruiden en/of geen vijzel met stamper, gebruik dan gemalen specerijen, maar stel je mengsel zelf naar smaak (geur) samen. Ruik en oordeel of je evt. nog iets wilt toevoegen van de een of andere specerij. Gebruik 1 ½ eetlepel van het mengsel.

Dit recept zit in:

Type: koek, nederlandse keuken, tarwevrij