Tiramisu

De Italiaanse klassieker die jaren geleden al onze contreien heeft veroverd. De erin verwerkte eieren maken het tot een echt voorjaarsgerecht, maar ook in andere jaargetijden smaakt dit nagerecht uitstekend. Serveer het bv. als onderdeel van een feestelijk buffet of presenteer het als afsluiting van een decembermenu, bv. met de kerstdagen. Of met Sinterklaas, zie de variatietip voor Sinterklamisu onder het recept.
Hou er wel rekening mee dat het gerecht een vleugje alcohol bevat, dus oppassen met jonge eters, of de alcohol dan weglaten en vervangen door koffie.
Begin tijdig met het maken van dit gerecht omdat het nog enige tijd moet opstijven in de koelkast (of vriezer).

Voor 6-8 personen heb je  nodig:
3 eieren
100 gram suiker
250 gram mascarpone
ca. 100 ml slagroom
12 lange vingers
50 ml afgekoelde koffie
30 ml amaretto
2 theelepels cacaopoeder *)

Verder heb je nodig:
1 grote en 2 kleinere kommen, een mixer met gardes, een lepel, een glazen schaal of cakevorm, een theezeefje

En zo maak je het:
1. Splits de eieren in dooiers en witten. Zorg dat er geen spoortje geel bij het wit komt. Doe de witten in de grote kom, de dooiers in een kleine. Voeg zowel bij de dooiers als bij de witten ieder 50 gram suiker toe. Roer de suiker even los door de witten.
2. Klop de dooiers met suiker romig. Was de gardes af, er mag geen spoortje van het mengsel aan blijven kleven. Klopt nu de witten stijf, eerst op een langzame stand totdat de suiker is opgelost, later wat sneller.
3. Roer mascarpone met de slagroom tot een egale, enigzins lobbige massa.
4. Meng het dooiermengsel door de stijfgeslagen eiwitten tot alles goed door elkaar is gemengd. Roer er dan de mascarpone door, ook weer tot alles goed vermengd is en er nagenoeg geen klontjes meer inzitten.
5. Beleg de bodem van de schaal met de helft van de lange vingers. Besprenkel ze met koffie. Schep de helft van het ei-mascarponemengsel hierover, en spreid het met een lepel uit tot alle lange vingers bedekt zijn. Strooi er met behulp van het theezeefje 1/2 tot 1 theelepel cacaopoeder over. Leg nu de andere lange vingers hierop, en besprenkel deze met de amaretto. Hierover schep je de rest van het ei-mascarponemengsel en vlakt dit weer met de lepel. Strooi door het theezeefje de andere theelepel cacaopoeder erover.
6. Zet de schaal met tiramisu een uur in de vriezer, of minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven.

*) Variatietip 1): Strooi er eens geraspte chocola over in plaats van cacaopoeder.
Variatietip 2): Voor een Sinterklamisu neem je speculaasjes i.p.v. lange vingers, en de amaretto vervang je dan door kumquat-likeur. Wil je geen alcohol gebruiken, gebruik dan verdunde sinaasappel-limonadesiroop. Bestrooi de Sinterklamisu met fijngewreven speculaasjes.


Moeilijkheidsgraad: vraagt aandacht
Prijsniveau: redelijk tot prijzig

Dit recept zit in:

Type: buffet, eieren, feestelijk, kerst, lente, nagerecht, pasen, zuivel