Toad in the hole

Toad in the hole

Vreemde naam voor een gerecht, “toad in the hole”, of in het Nederlands “pad in een holletje”. Anders dan de naam doet vermoeden komt er geen pad in voor. Wij vinden het erg lekker, en eten het ook wel bij feestelijke gelegenheden.
Wat is het eigenlijk? Een hartig gebak met worst, de oorsprong ligt in de Engelse keuken. Het wordt gemaakt met een soort van flensjesbeslag, waar de worstjes in komen te liggen.

Voor 3 à 4 personen heb je nodig

 • 3 of 4 braadworstjes *)
 • zonnebloemolie
 • 175 gram bloem
 • ruim 1/2 theelepel zout
 • 2 grote eieren **)
 • ca. 300 ml pils of ander niet te donker bier
 • takje rozemarijn of een paar takjes tijm

*) Je kunt ook voorgegaarde langere worstjes gebruiken, snij ze eventueel in kleinere stukken.
**) Heb je toevallig een extra eiwit, voeg dat ook toe, dat komt de luchtigheid van het gerecht ten goede.

Verder heb je nodig

Een koekenpan, een ovenschaal van ca. 20×30 cm, pannenlappen, een onderzetter, een beslagkom, een mixer

En zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Giet een scheut zonnebloemolie in de ovenschaal en zet die in de oven terwijl die opwarmt.
 2. Begin met het beslag: Doe bloem en zout in de kom, breek de eieren en voeg ze toe, en schenk er dan wat pils bij. Roer met de mixer tot een egale massa. Voeg onderwijl zoveel pils toe dat je een dun maar wel samenhangend beslag krijgt.
 3. Braad nu de worstjes (ook als je gegaarde worstjes gebruikt) in wat olie onder regelmatig keren gaar en bruin.
 4. Wanneer de oven op temperatuur is pak je de schaal eruit, gebruik de pannenlappen! Zet de schaal op de onderzetter. Verdeel de worstjes in de schaal en schenk het beslag erover. Alles moet heet zijn, maar pas op, door de hitte kan het beslag wegspatten. Leg de takjes rozemarijn of tijm op het beslag.
 5. Zet nu de schaal meteen terug in de oven en bak de toad in the hole de eerste 15 minuten op 220 °C. Het beslag zal in deze fase iets rijzen. Verlaag dan de oventemperatuur tot 190-200 °C en bak nog 15 minuten tot het mooi goudbruin is.
 6. Serveer de toad in the hole warm.

Moeilijkheidsgraad: **
Prijsniveau: €€