Tomatensoep

Vroeger was ik gek op gebonden tomatensoep met balletjes. Maar met de jaren verandert je smaak en inzicht, wat dus ook bij mij het geval is. Ik vind zo’n gebonden soepje best nog wel lekker, maar neig nu toch meer naar “basic” soepen: Bouillon met een vulling van groente en/of vlees. En sinds ik zoveel mogelijk de tarweproducten mijd zal ik niet zo snel meer een soep met bloem of meel binden, of er vermicelli aan toevoegen. Dat veel mensen zo’n heldere tomatensoep met balletjes ook heel lekker vinden merkte ik op mijn verjaardag toen er een paar liter van deze soep slikkend weggegeten werd.

Voor ca. 3,5 liter soep heb je nodig:
2 uien
2 eetlepels boter (of kokosolie) *)
1 eetlepel paprikapoeder
6 à 7 flinke trostomaten
3 ons (runder)gehakt
zout
peper uit de molen
2,5 liter water
bouillonpoeder (3 à 4 eetlepels, afhankelijk van hoeveel zout er door zit)
1 blikje à 140 gram tomatenpuree

Verder heb je nodig:
een grote pan, een snijplank

En zo maak je het:
1. Pel de uien en snij ze in grove snippers. Was de tomaten en snij ze in blokjes. Meng zout en peper door het gehakt en draai er kleine balletjes van.
2. Verhit de boter in de grote pan en myoteer daarin het paprikapoeder 15-20 seconden. Voeg de uien toe en fruit ze glazig. Doe dan de tomaten erbij en roer alles goed door. Laat dit een paar minuten sudderen.
3. Schenk het water er bij, voeg de gehaktballetjes toe en breng alles aan de kook. Voeg dan het bouillonpoeder toe en laat de soep een kwartiertje pruttelen. Roer er dan de tomatenpuree door en laat nog een minuut of 5 à 10 zachtjes doorkoken. Proef of de soep goed op smaak is, voeg anders evt. nog wat zout en/of peper toe.

*) Voor een zuivere paleoversie maak je de soep met kokosolie

Dit recept zit in:

Type: soep, vruchtgroenten