Tropische cake
Zin hebben in iets lekkers, iets zoet, dat kent iedereen wel denk ik. Een koekje is snel gepakt, hoewel als je wat beter let op wat je eet dan grijp je daar toch niet zo snel meer naar. Ik word al naar als ik op de verpakking zie staan wat er allemaal in zit en dan gaat het pakje koek of de cake linea recta terug het schap in, ik hoef het niet, bah! Dan bak ik net zo lief zelf iets lekkers, dan weet ik tenminste wat ik heb.
Vandaag had ik ook zo’n zin in iets zoets, iets lekkers. Als experiment wilde ik dat het glutenvrij zou zijn. Een likje van het beslag beloofde al heel wat en na het proeven van de gebakken cake kan ik alleen maar zeggen: “die ga ik vaker maken!”
Je hebt nodig:
100 g suiker (riet- of palmsuiker is lekker, maar met gewone kristalsuiker lukt het ook)
2 eieren
100 g zachte boter
1 rijpe banaan
6 volle eetlepels geraspte kokos
3 volle eetlepels rijstebloem
ca. 75 g geconfijte ananas
Verder heb je nodig:
een kom, een mixer, een mes en snijplank, een cakevorm, evt. een stukje bakpapier
En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 g C. Vet een cakevorm in en leg evt. een stukje bakpapier op de bodem.
2. Roer in de kom de suiker en eieren romig met de mixer, roer daarna de zachte boter erdoor.
3. Breek de banaan in stukjes en roer met de mixer erdoor tot een smeuige massa.
4. Meng nu de kokos en rijstebloem er goed doorheen. Snij de ananas in kleinere stukjes en roer die er ook door.
5. Doe het beslag in de cakevorm en schuif die midden in de oven. Bak 30-35 minuten, test met een sateprikker of de cake gaar is, komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.
6. Haal de vorm uit de oven en laat de cake afkoelen, de eerste 5 minuten in de vorm.
Omdat dit recept geen gluten bevat wordt de cake niet hoog, het beslag rijst niet echt, hooguit wat door de eieren.
Variatie 1: Vervang de rijstebloem door tapiocameel.
Variatie 2: Je kunt de cake ook zonder banaan maken, evt. kan je dan iets meer suiker gebruiken.
Variatie 3: Voor een hogere cake gebruik je 3 eieren, waarvan je er 2 splitst. Bij stap 2 neem je dan 1 ei en 2 dooiers. Sla de eiwitten stijf en schep die na stap 4 voorzichtig door het beslag.
Variatie 4: Vervang de geconfijte ananas door ander geconfijt tropisch fruit, of 100 gram gedroogd tropisch fruit.
Engelse versie van dit recept: Tropical cake