Uien in cider

Dit is een variatie op een recept uit mijn welhaast onovertroffen Engelse plattelandskookboek, een niet alledaagse gerecht met uien in de hoofdrol. Hoewel uien de naam hebben om “heel gewoon” te zijn, is het een veelzijdige ingrediĆ«nt. Geschikt voor stand-alone gerechten, in combinatie met andere ingrediĆ«nten, en als kruiderij of smaakmaker.
Met uien kan je echt lekkere dingen bereiden. Dat bewijst dit recept wel. Niet alleen geschikt voor alledag, maar ook op een feestelijke tafel misstaat het niet. Erg lekker bij gebraden varkensvlees of een gehaktbrood, dat je evt. gelijktijdig in de oven kunt bereiden.

Je hebt nodig:
ca. 1 pond uien
klont boter (ca. 25 gram)
1 afgestreken theelepel suiker
1/2 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
150-200 ml cider (evt. kan je ook een rest witte wijn gebruiken)

Verder heb je nodig:
ovenschaal met bijpassend deksel (evt. kan je ook aluminiumfolie gebruiken als je geen schaal met deksel hebt)

En zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Pel de uien en snij ze in dikke plakken. Leg ze in een ovenschaal en verdeel er kleine stukjes boter over. Bestrooi met suiker, zout en peper.
3. Schenk de cider erover en bedek de schaal met een deksel (of folie).
4. Zet de schaal ca. 70 minuten in de oven. Haal dan het deksel (of folie) eraf en zet nog 15 minuten in de oven.

 

Dit recept zit in:

Type: bijgerecht, groente, wortel- en knolgewassen